Detoks dijeta za čišćenje organizma

Problemi s kosom, kožom i noktima samo su neki od znakova da je vreme za čišćenje organizma…

Pod detoksikacijom se podrazumeva proces oslobađanja ćelija od viška proteina, vode, ugljenih hidrata, masnoće, kiselina, konzervansa i svih štetnih materija koje su se nataložile u organizmu zbog kalorične, masne i jednolične ishrane. Ova lekovita kura okrepljuje telo, otklanja umor, jača imunitet, snižava holesterol, podstiče mršavljenje, poboljšava koncentraciju i opšte stanje organizma.

Efekti detoks dijete osetiće se već nakon nedelju dana.Pokušajte, telo će vam biti veoma zahvalno!

Iz ishrane morate izbaciti: suhomesnate proizvode, grickalice i slatkiše, zamrznutu, konzervisanu, prženu i pohovanu hranu, namirnice s aditivima i veštačkim bojama…

Bar na mesec dana recite NE belom šećeru i smanjite unos soli u organizam. Izbegavajte margarin, puter, crveno meso, salame, kobasice, sosove, majonez, zrele sireve i punomasnu pavlaku, te potpuno ostavite alkohol, kafu i cigarete.

Jelovnik bazirajte na svežem voću i povrću, supama i čorbama od povrća, posnoj ribi, a efekte ćete osetiti već nakon nedelju dana. Pokušajte, telo će vam biti veoma zahvalno!
Pijte sokove od sveže ceđenog voća i unosite više vode u organizam. Obavezno jedite paradajz, šargarepu, crni i beli luk, crveni grejpfrut, brokoli, grašak, soju, boraniju… i pijte čaj (zeleni, kamilica, žalfija, kopriva, nana, rastavić).
Preporučuje se konzumiranje surutke, jogurta, kefira, mladih sireva, cvekle, borovnice, brusnice, artičoke…
Ishranu obogatite vitaminom A (spanać, šargarepa, peršun), vitaminom C (agrumi, kupus, brokoli), vitaminom E (pivski kvasac, polen) i antikancerogenom materijom glutationom (avokado, jagode, pomorandže, dinja, breskva). Posebno se savetuje upotreba prirodnih preparata na bazi maslačka i pirevine.

(old_image)

DETOKS NAPICI KOJE MORATE PROBATI
• Svaki dan popijte bar dva decilitra čaja od maslačka, čičkovog korena, koprive ili đumbira. Pripremaju se na sledeći način: kafenu kašiku suve biljke prelijte s dva decilitra kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procedite i popijte nezaslađen napitak.
• Odlična biljka za detoksikaciju jeste i aloja. Konzumira se u vidu soka, i to na prazan želudac.
• Čaj od lanenih semenki olakšava čišćenje creva: prelijte dve velike kašike lana (celo seme) sa dva i po decilitra mlake vode, promešajte i ostavite da odstoji oko sat vremena. Procedite i pijte ujutru pre jela.
• Zeleni kašasti sok idealan je za čišćenje tela od otrova – ukusan je, hranljiv i gotov za samo dva minuta! Izmiksajte bananu, tri decilitra mlake vode, sto grama šumskog voća i dva lista kelja
limunadom ili čašom soka od ceđene pomorandže, jer pospešuju ispiranje toksina i čišćenje jetre. Salata od mešanog južnog voća idealan je jutarnji obrok.

Važno je da znate:
- Beli luk podstiče proizvodnju enzima koji pomažu u detoksikaciji. Jedite ga svežeg, a možete ga i termički obraditi.
- Brokoli stimuliše proizvodnju enzima odgovornih za detoksikaciju. Zahvaljujući biljnim vlaknima, idealan je za čišćenje tela i stimulisanje crevne peristaltike. Najbolji je kad je blanširan, jer se tako čuvaju svi njegovi hranljivi sastojci.
- Korenasto povrće sadrži prirodni sumpor, koji čisti jetru od štetnih materija. Može se jesti sirovo, kao dodatak salatama, ili u čorbama.
- Artičoka obiluje mineralima, vitaminima i enzimima neophodnim za detoksikaciju, a najukusnija je grilovana i prelivena susamovim uljem s malo krupne morske soli.

Izvor: Dijetaizdravlje.com

Pogledajte još