Mirza Ganić, mudžahedin iz Novog Pazara koji se bori na strani sirijskih pobunjenika

Mirza Ganić, je odmah nakon završetka gimnazije "spakovao kofere" i za razliku od svojih vršnjaka umesto na fakultet krenuo u sveti rat. On se danas bori na strani pobunjenika u Siriji, a svoju priču ispričao je za bosanski portal Znamo.ba.

(old_image)

"Moja porodica je iz Novog Pazara i ponosim se tim gradom. Oni strahuju za moj život, to je neki normalan i opravdan ljudski osjećaj.

Da sam njih slušao ne bih bio ovde gde jesam ali ovo nije vreme kada se roditelji pitaju za dopuštenje odlaska u Džihad."

"Borim se i boriću se uvek na strani onih koji žele pravdu i mir. Ali sam se lično uverio u onu poslovicu da se do mira može sam preko rata"
, izjavio je u intervjuu za Znamo.ba Mirza Ganić.

On tvrdi da se hemijsko oruže upotrebljavalo i ranije, ali da se o tome ćutalo. "Osetio sam to oružje na sebi ali mi Alahovom voljom, nije štetilo."

"O najnovijem napadu mediji bruje samo iz strateških razloga koji idu u korist Americi, Evropi i njihovim saveznicima, a nastradalo je više od 1.300 civila, a ne 500 kako mnogi pišu".


Ovaj mladi mudžahedin mišljenja je da su se SAD u ovaj rat umešale iz straha, a ne zato što će imati koristi. "I sami su svesni da će doživeti veći krah nego u Afganistanu", dodaje on.

(old_image)


Mirza pored ubijenog sirijskog vojnika / Foto: Znamo.ba

Mirza tvrdi da pobunjenici ne vide Basara kao poseban problem - "To što se ovaj rat malo odužio (ako tako možemo reći znajući kolika je Sirija) mi smatramo svojom greškom. Naša borba neće stati kada Basar ode, ona tek tada počinje i mi to svi dobro znamo."

Mirza ima punu podršlu porodice i prijatelja

Majka Šadija Ganić izjavila je za portal Znamo.ba da joj u početku nije bilo jasno zašto je otisao i "šta je to od jagnjeta napravilo vuka", ali sada kada je više upoznata sa dešavanjima u Siriji, sve joj je postalo jasno. "On ima brata i oca, svi želimo da pomogne tim ljudima i da nam se vrati."


Čitav intervju možete pročitati ovde.

Znamo.ba

Pogledajte još