Istraživanje: Muškarci skloniji da budu gejevi ako imaju stariju braću

Oni, naime tvrde da muški fetus u materici kod žene izaziva imunološku reakciju, prilikom koje njena antitela napadaju deo bebinog muškog mozga u razvoju koji je povezan sa seksualnošću.

Naučnici veruju da se sa svakim narednim muškim detetom ova reakcija pojačava, čime izgledi da se fetusov mozak koji se razvija “feminizuje” rastu.

Kanadski naučnici su za potrebe svoje studije prikupili podatke oko 1.000 muškaraca, uključujući i neke koji su bili usvojeni, ili su odrasli sa decom svojih maćeha ili očuha.

Pritom su utvrdili da odrastanje sa starijom braćom koja nisu u krvnom srodstvu ne povećava sklonost ka homoseksualnosti, ali da je postojanje biološke starije braće koja su podizana u drugoj porodici povećava. To ukazuje da uzrok ove pojave predstavlja biologija, a ne vaspitanje, a rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu “Nju sajentist”.

Princip se ne odnosi na sestre

Prema njima, svaki naredni brat je za trećinu skloniji homoseksualnsoti od prethodnog, što znači, recimo, da će ukoliko prvorođeni sin ima 3% izgleda da postane homoseksualac, sledeći imati 4% ilzgleda, treći brat 5,3%, i tako dalje.

Ženski fetusi ne izazivaju spomenutu reakciju u majčinom telu, tako da broj starijih sestara ne utiče na seksualnu orijentaciju mlađih sestara ili braće.

Druge studije, koje su takođe ove nedelje objavljene u “Nju sajentistu” otkrivaju da su najstarija deca u porodici skona da budu opreznija, ali i inteligentnija od ostale, da su srednja deca najdruštvenija, a da najmlađa najređe pate od astme i alergija.

Izvor: Blic

Pogledajte još