Čeka se Tasovac i za TV pretplatu?

Pošto su nacrti medijskih zakona "skinuti" sa sajta Ministarstva kulture nakon svega nekoliko dana, formirana je nova radna grupa koja je već završila novi predlog zakona o javnim servisima, saznaje Danas od izvora iz Vlade.

Članovima radne grupe koji su pisali ovaj predlog bile su "zavezane ruke" što se tiče rešenja za finansiranje javnih servisa, jer je na visokom nivou vlasti već odlučeno da će pretplata biti ukinuta i da će se RTS i RTV finansirati iz budžeta u periodu od dve godine.

Samim tim, u novom nacrtu zakona, kako saznaje Danas, navodi se da će javni servisi biti na budžetu do kraja 2015. godine, a da je Vlada Srbije dužna da do sredine iste godine usvoji novi model finansiranja koji bi važio od 1. januara 2016. Pošto nisu imali mogućnost da predlože drugi model, članovi radne grupe uputili su dopis novom ministru kulture Ivanu Tasovcu i predstavnicima Vlade Srbije da još jednom razmotre ukidanje pretplate, odnosno da ova obaveza ostane.

Novi ministar kulture i informisanja potpuno je odlučan u nameri da srpsku kulturu pomeri s mrtve tačke i povede je prema vrhu, kao što je to učinio s Beogradskom filharmonijom. Tasovac ekskluzivno za Nedeljnik navodi da je važan preduslov za ostvarenje njegovih ambicija da osim podrške vladajućih ljudi, s kojima do sada nije delio političke vrednosti, zadrži nepodeljenu podršku javnosti s različitih ideoloških spektara.

Nakon više dana čekanja, prema rečima izvora Danasa, još nikakav odgovor na taj dopis nije stigao. Nije poznato i dalje ni kada bi nacrti medijskih zakona ponovo mogli da se nađu na javnoj raspravi niti do kada je rok da se oni usvoje na vladi i u parlamentu. Čeka se, naime, da se novi ministar kulture "uhoda" na toj funkciji, kao i da se reizaberu državni sekretari u tom ministarstvu.

Podsetimo, nakon što su u avgustu objavljeni nacrti zakona o elektronskim medijima i javnim servisima na sajtu Ministarstva kulture, ubrzo su pod pritiskom javnosti sklonjeni sa sajta i ujedno sa javne rasprave. Medijska javnost i bivši članovi radne grupe koji su radili na tim predlozima zahtevali su od nadležnih da saopšte ko je pisao predlog o javnim servisima, koji je svima bio nepoznat. Prema nezvaničnim informacijama, zakoni su povučeni nakon sastanka u Ministarstvu kulture na kojem su bili predstavnici institucija EU i OEBS.

Inače, zbog oktobarskog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, poželjno bi bilo da medijski zakoni budu usvojeni u narednih mesec dana.

B92
, Danas

Pogledajte još