Stros-Kan ipak u Vladi Srbije

''Prvobitno se učinilo da je novac koji Stros-Kan traži za sebe i tim svojih saradnika sa kojima bi radio, prevelik za budžet Srbije, ali je došlo do izvesnih promena i usaglašavanja. Iz dogovora su izbačene i neke provizije ljudi koji su hteli da se ugrade predstavljajući sebe kao posrednike u dovođenju bivšeg prvog čoveka MMF-a'' navodi sagovornik “Blica”.

Srpske vlasti već nekoliko meseci razgovaraju o angažovanju Stros-Kana, ali su razgovori u jednom trenutku prekinuti, a prema nezvaničnim informacijama, razlog je bio honorar koji je navodno francuski ekspert tražio za svoje usluge, kao i za svoj tim.

Stros-Kan bi trebalo da savetuje Vladu o restrukturiranju srpskih javnih finansija i javnog duga, kao i o merama za podsticanje privrednog rasta.

Alfred Guzenbauer, bivši austrijski kancelar, prihvatio je ponudu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da bude njegov savetnik i on bi, kako je potvrđeno “Blicu” u Vladi, u naredne dve nedelje trebalo da doputuje u Beograd i preuzme dužnost.

''Guzenbauer neće živeti u srpskoj prestonici, već će povremeno samo dolaziti budući da je njegov posao vezan za lobiranje i promociju Srbije u inostranstvu'' objašnjava naš sagovornik.

Guzenbauerov angažman bi se ticao reformi i promocije Srbije u svetu, odnosno kako u svetu najbolje predstaviti dostignuća Vlade Srbije i kako dobiti podršku zemalja članica EU za pristupanje Srbije.

Osim pomenute dvojice, u igri je još nekoliko stranaca, među kojima i nekadašnji premijer Italije Mario Monti, koji bi trebalo da bude savetnik u oblasti reformi i ekonomskih pitanja, ali i Piter Mendelson, najvažniji savetnik i čovek od poverenja nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera.

Izvor: Blic

Pogledajte još