Ban Ki Mun: Vojna akcija u Siriji raspirila bi sektaško nasilje

Govoreći na sastanku posvećenom humanitarnim pitanjima koji je organizovala Velika Britanija na marginama samita G20, Ban je pozvao svetske sile da ostave po strani svoja razilaženja povodom sukoba u Siriji i da preduzmu zajedničku akciju kako bi se sirijskom stanovništvu pružila preko potreba pomoć, preneo je AFP.

''Moram da upozorim da bi loše razmotrena vojna akcija mogla da izazove ozbiljne i tragične posledice, i to sa povećanom opasnošću od daljeg sektaškog nasilja'' rekao je Ban.

Ocenivši da je reč o humanitarnoj krizi nevidjenih razmera u novijoj istoriji, generalni sekretar UN ukazao je na potrebu da se "izbegne dalja militarizacija sukoba i da se, umesto toga, energičnije potraži političko rešenje".

Pozivajući na jedinstvo u obezbedjivanju humanitarne pomoći za stanovništvo, Ban je napomenuo da bi, zbog nedostatka finansijskih sredstava, izbeglice u susednim zemljama mogle da uskoro ostanu bez hrane.

''Svet mora da učini sve što je u njegovoj moći kako bi se zaustavilo stradanje sirijskog naroda. Iskoristimo jedinstvenost u prepoznavanju problema kao našu polaznu tačku za fokusiranu i pozitivnu akciju'' istakao je on.

Kako pokazuju podaci UN, oko trećina stanovnika Sirije, kojih je pre rata bilo 20,8 miliona, izbegla je u druge zemlje ili je raseljena iz svojih domova tokom narodne pobune protiv režima predsednika Bašara al-Asada koja traje već dve i po godine.

Izvor: Blic

Pogledajte još