fbpx

Skup ministara EU u Vilnjusu,bez izgleda za dogovor o Siriji

Sutra, drugog dana sastanka u Vilnjusu skupu će se pridružiti i državni sekretar SAD Džon Keri, čije je prisustvo u Briselu ocenjeno kao "dragocena prilika za razmenu mišljenja o ključnim pitanjima".

Skupu će prisustvovati i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketin Ešton, koja je ranije najavila da će se pre sastanka sa ministrima spoljnih poslova sastati i sa evropskim ministrima odbrane.

Osim o Siriji, u Vilnjusu će se, kako je najavljeno, razgovarati i o Egiptu i bliskoistočnom mirovnom procesu.

Budući da se većina evropskih zemalja protivi vojnoj opciji u Siriji, izuzev Pariza koji je stao uz Vašington, zasad nema izgleda da će dogovor biti postignut ni na ovom skupu, pošto to nije pošlo za rukom ni liderima zemalja G20, koji su juče još jednom potvrdili podeljene stavove oko sirijskog pitanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je u Rusiji rekla da ne veruje da će se postići jedinstven stav, dok je podele dodatno pojačao predsednik EU Herman van Rompej, insistirajući na tome da krizu u Siriji treba rešavati kroz saradnju u okviru UN.

AP ocenjuje da zemlje EU ulaze u energične razgovore o Siriji podeljene kao nikad pre izmedju moralne obaveze zbog upotrebe hemijskog oružja i obaveza prema sporoj i teškoj diplomatiji UN.

Vašington tvrdi da ima dokaze koji potkrepljuju tvrdnje sirijske opozicije da iza napada od 21. avgusta u kom je, kako se tvrdi, ubijeno najmanje 1.429 ljudi, uključujući više od 400 dece, stoji sirijski režim, što Damask negira, ističući da odgovornost snose pobunjenici.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.