fbpx

Lopovluk u Srbiji: Kradu šta stignu

Krađe po zlatarama i poštama, koje se dešavaju svakoga dana, nisu zaobišle ni srpske trgovine. Prodavačica Jelena Smiljanić kaže da su kradljivci različitih godina, pola i obrazovanja. Takođe, nema pravila ni u tome koji su proizvodi na meti lopova.

"Slatkiše i devojke koje su tako fine kradu, kradu hemiju, šampone, kupke, dezodoranse. Ovi što piju - čokančiće i tako...Nema ništa određeno - sve do čega stignu", kaže ona.

"Jedan je skoro dolazio, uzumao je hleb i hteo je da uzme deset čokolada. Ja sam videla sa delikatesa i trčala sam na kasu. Uspele smo da ih izvučemo i da nam vrati te čokolade"
, priča prodavačica.

Slične priče mogu se čuti i u ostalim trgovinskim lancima koji posluju kod nas. U "Univereksportu" kažu da posetioci sve češće pojedu ili popiju neke od proizvoda, a da ne plate račun. Kafa i čokolada spadaju u artikle koji se najviše kradu.

"Tu su suhomesnati proizvodi, imaju svoj značajan udeo... Takođe, postoje i neke nove taktike, a to su zamene artikala ili pakovanja, postoje razni načini kojima se ljudi dovijaju kako bi odneli robu bez plaćanja",
kaže Olivera Ćirković.

U policiji kažu da video nadzor nije jedino rešenje za otkrivanje lopova. Dodaju i da bi obezbeđenje u prodavnicama trebalo da ima veća ovlašćenja u hvatanju kradljivaca, jer bi na taj način bio olakšan posao policiji.

"Često se dešava da obezbeđenje nema ovlašćenje da izađe za izvršiocem izvan objekta koji obezbeđuju i da ga sustigne i da mu oduzme robu, jer je tako mu je naloženo od strane pretpostavljneog, što je po meni nedopustivo, jer svaki građanin može da izvede hapšenje onog koga zatekne na izvršenju krivičnog dela, a naročito lice koje se stara o bezbednosti tog objekta", kaže Aleksandar Mitrović, šef Odseka za suzbijanje džepnih krađa.

Iz MUP-a upozoravaju: da bi protiv lopova bila podneta krivična prijava, potrebno je da vrednost ukradene robe bude veća od 5.000 dinara. Ako je ona manja, trgovci lopove mogu da gone samo po privatnoj tužbi, što najčešće ne čine, jer im se zbog visine sudskih troškova i trajanja procesa to ne isplati.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.