U decembru izbori u Beogradu?

Imajući u vidu popularnost naprednjaka, a pogotovo njihovog lidera Aleksandra Vučića, jasno je ko je favorit, saglasni su analitičari, koji ističu da pritom nije važno da li će SNS izaći s kandidatom za gradonačelnika i ko bi to bio.

"Jedini način da Dragan Đilas ostane na čelu Beograda je da pokuša da osigura podršku dovoljnog broja odbornika, koji se ne bi izjasnili o njegovoj smeni, ali to je malo verovatno. Sve druge varijante osuđuju Đilasa na gubitak gradonačelničke funkcije",
ocenjuje za Danas Đorđe Vuković, programski direktor CeSID.

Prema njegovim rečima, ukoliko Đilas izađe na izbore i suprotstavi se bilo kom kandidatu SNS, "izvesno gubi".

"Sva istraživanja javnog mnjenja i raspoloženja građana ukazuju da je SNS daleko ispred DS. Imajući u vidu izborni sistem, odnosno činjenicu da se gradonačelnik ne bira direktno na izborima, nevažno je ko će, zapravo, biti protivkandidat Đilasu", naglašava Vuković, uz zaključak da bi SNS svoju kampanju za Beograd potpuno usmerila na Vučića, iako se on izvesno neće kandidovati za gradsku funkciju.

"Kampanja za beogradske izbore neće biti skoncentrisana na kandidate za gradonačelnika, već će biti uključeni svi lideri i najviši stranački funkcioneri. To će biti mnogo više od lokalnih izbora i umnogome će po snazi i intenzitetu podsećati na republičke izbore", saglasan je Dejan Vuk Stanković, politički analitičar. Kao razlog zbog kojih kampanje neće biti fokusirane na kandidate za gradonačelnika, Stanković navodi i činjenicu indirektnog biranja prvog čoveka Beograda, odnosno sistema koji je uveo DS, "a koji im se sada lupa o glavu".

"Popularnost Vučića nadmašuje podršku birača koju ima Đilas, tako da je startna pozicija pred izbore manje-više poznata", smatra Stanković. Istovremeno, on upućuje na to da između gradskih i republičkih izbora ne postoji automatizam, odnosno da ne mora da znači da bi se podrška koja se izražava na najvišem nivou morala preneti i na lokalni. "Iznenađenja su, svakako, moguća", zaključuje Stanković.

B92, Danas

Pogledajte još