Rodić: Kosovo najveći bezbedonosni izazov za Srbiju

"U ovom momentu, zbog diplomatskih aktivnosti i redovne saradnje sa Kforom, verujemo da do neželjenih scenarija neće doći", rekao je Rodić.

Nekadašnji šef Bezbednosno-informativne agencije rekao je da bezbednosni rizici postoje i na jugu Srbije, odakle bi mogli da se prenesu i ka severu. Upitan da li postoji opasnost da se, tokom sprovođenja briselskog sporazuma premijera Srbije i Kosova, i novembarskih lokalnih izbora na Kosovu, pogorša bezbednosni položaj Srba, Rodić je rekao da ta opasnost uvek postoji.

"Intenzivno radimo da do toga ne dođe, uvereni smo da je to u najboljem interesu i Albanaca i Srba, i drugih etničkih grupa na KiM", rekao je novi ministar odbrane. Rodić je rekao da opremanje Vojske Srbije savremenim naoružanjem i opremom, i njeno učešće u međunarodnim mirovnim operacijama jesu opredeljenje i za ubuduće.

"Posebno ćemo se pripremati da zadovoljimo sve zahteve u okviru procesa evropskih integracija. U vrhu prioriteta je, svakako, i briga o ljudima u sistemu odbrane",
rekao je Rodić. Ministar je izneo da se u septembarskom roku za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavilo gotovo šest puta više kandidata nego što je planom bilo predviđeno.

Izvor: KURIR

Pogledajte još