Pogledajte pet najzdravijih načina pripreme hrane

Roštilj
Roštilj direktno izlaže hranu toploti, pa jela koja se spremaju na žaru imaju manje masti. Povrće sa žara zadržava više vitamina i minerala. No, treba izbegavati prekomernu upotrebu maslaca, pavlake ili umaka jer se radi o velikoj količini kalorija.

Spremanje hrane na pari
Ovo je jednostavan proces u kojem hrana zadržava svoja hranljiva svojstva. Hranu je potrebno staviti u cediljku, a potom je držati iznad vrele vode. Upotrebom začina u vodi, daćete ukus hrani. Možete da koristite limun, razne biljke, ljute papričice i slično.

Prženje
Proces prženja je suvo pripremanje hrane za razliku od spremanja hrane na pari ili za razliku od pečenja. Hrana se stavlja u neprekrivenu posudu, a potom u rernu na visoku temperaturu. Piletina, meso i krompir su idealni za ovakvu vrstu spremanja hrane.

Pečenje
Pečenje se obavlja u rerni na visokoj temperaturi, a pogodno je za pripremanje ribe, mesa, povrća, ali i voća. Hrana se peče pomoću suvog vrućeg vazduha. Dodatni sos nije potreban jer se hrana peče u svom prirodnom soku i zbog toga ima i prirodni ukus.

Stir-fry
Stir-fry je tradicionalna azijska metoda spremanja hrane i jedan od najbržih načina spremanja povrća. Onda podrazumeva prženje u velikom voku ili tiganju, kao i mešanje. Za ovakav način pripreme hrane potrebno je malo ulja. Uobičajene soseve treba izbegavati.

Izvor: 24sata

Pogledajte još