US OPEN FINALE: Đoković i Nadal po 37. put

Novak Đoković je u polufinalu, posle velike borbe u pet setova, savaladao Švajcarca Stanislasa Vavrinku, dok je Nadal bez većih problema u drugom polufinalu pobedio Francuza Rišara Gaskea u tri seta - 6:4, 7:6 (7:1), 6:2.

Đokoviću i Nadalu biće to 37. međusobni duel, a Španac je do sada bio uspešniji sa 21. pobedom, od kojih je jednu ostvario u finalu US opena 2010. godine, kada je savladao Đokovića sa 3:1.

Nadalu je to jedini trijumf u Njujorku, a preostalih 11 gren slem titula osvojio je nu Rolam Garosu, gde je pobeđivao osam puta, Vimbldonu dva puta i u Melburnu jednom.

Đokoviću će ovo biti četvrto uzastopno, a ukupno peto finale u Njujorku, gde je trijumfovao samo 2011. godine. Pored toga, prvi teniser sveta ima još pet grem slem titula - četiri u Melburnu i jednu u Vimbldonu, a pet puta je gubio finala na najvećim turnirima sveta.

Bez obzira na ishod ovogodišnjeg finala, Đoković će sačuvati liderku poiciju na ATP listi, ali bi ishod meča za titulu mogao ključno uticati na izgled završne liste u ovoj godini.

Ukoliko, naime, Nadal u ponedeljak pobedi, približiće se Đokoviću na samo 120 bodova i u tom slučaju bi gotovo izvesno preuzeo prvo mesto već posle turnira u Pekingu, koji počinje 30. septembra, a za koji su prijavljeni i on i Đoković.

Srpski teniser je prošle godine trijumfovao u glavnom gradu Kine, a čak i ako bi sada odbranio tih 500 bodova, malo je verovatno da Nadal neće doći do četvrtfinala, što bi mu bilo dovoljno da pretekne Đokovića.

Ako bi, međutim, Đoković trijumfovao u finalu Njujorka, na narednoj listi bi imao prednost od 1.720 bodova, što bi mu, možda, bilo dovoljno da ostane na prvom mestu i posle mastersa u Šangaju, koji je na programu posle Pekinga.

Izvor: Kurir

Pogledajte još