Sastanak u Briselu: Lokalni izbori glavna tema

Očekuje se da će Dačić i Tači prvo imati odvojene sastanke sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da bi nakon toga zajedno prisustvovali radnoj večeri.

Predsednik Vlade Srbije i premijer privremenih prištinskih institucija usredsrediće svoj razgovor na proces glasanja, pišu Novosti.

"Na dnevnom redu je nastavak razgovora o implementaciji sa fokusom na izbore", potvrdila je za „Novosti“ portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Eštonova je ranije ove sedmice pozdravila napredak koji su Priština i Beograd ostvarili u procesu pripreme lokalnih izbora na Kosovu, koji će se održati 3. novembra. Ona je ocenila da će ti izboti biti prekretnica za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Odluka prištinskih vlasti da na listiće stavi oznaku samo Centralne izborne komisije Kosova i prijavljivanje srpskih lista dobar su znak pred predstojeći briselski sastanak. Ovaj napredak je, u posebnom saopštenju, pohvalila i visoka predstavnica Ketrin Ešton, ocenivši da su predstojeći lokalni izbori na Kosovu ključni za normalizaciju odnosa.

Ipak, ostalo je još dosta otvorenih pitanja oko izbora, od prihvatanja imena izbornih lista do punih uslova za realan odziv srpskog stanovništva, pa pred Dačićem i Tačijem, na manje od dva meseca od izlaska pred glasačke kutije, stoji još jedan dug i naporan sastanak.

Učesnici u dijalogu pokušaće da naprave i korak napred kada je reč o telekomunikacijama i energetici.Tači je uoči nedeljnog sastanka izjavio da veruje da će za sporna pitanja u oblasti telekomunikacija i energetike biti nađena konačna rešenja.

Ova runda dijaloga bi, prema saznanjima „Novosti“, trebalo da započne oko 17 sati, najpre odvojenim, bilateralnim sastancima Eštonove s Dačićim i Tačijem, posle čega bi trebalo da usledi zajednička radna večera.

Prema nekim najavama, sastanku će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Izvor: b92

Pogledajte još