Sve više izbeglica iz Sirije stiže u Srbiju

Čak četvrtina azilanata u Centru za azil u Banji Koviljači su iz Sirije. Njihov broj drastično se povećao u poslednjih šest meseci, a u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila, očekuju da će ih biti još više.

O vojnoj akciji koju Amerika najavljuje protiv Bašara El Asada, saznali su iz medija, što je izazvalo dodatnu brigu za porodice, koje su ostavili u Siriji.

Devet dana su Suada i Muhamed putovali iz Turske, gde su bili u izbegličkom kampu. Icrpljeni od pešačenja i napora prelazili su garnice i stigli u Srbiju. Briga za porodice koje su ostavili u Siriji ne prestaje, a vesti o njima nema.

"Tamo su ostali moji roditelji i sestre. Ne znam šta se sa njima događa jer su sve veze prekinute. Oni su pobegli u planinu, jer je u gradu nasilje i napadi. Kuće su porušene. Ubijaju decu i starce i strašno je krvoprolice"
, kaže Suada.

Bežanje je bio jedini način da sačuvaju život, kažu. Muhamed je tamo ostavio sve, prodavnicu, kuću i porodicu. Za najavu američke vojne akcije protiv Bašara El Asada saznao je preko medija.

"Čuo sa da se pripema napad koji je usmeren protiv Bašarа el Asada i njegovih saveznika. Bojim se da će uništiti Siriju i da od nje ništa neće ostati. Mi nemamo kuda, jer samo bez novca i igde ikoga", kaže Muhamed.

Od početka godine azil u Srbiji zatražilo je 430 sirijaca. U Centar za azil u Banji Koviljači pristižu svakog dana.

"Oko četvrtina kapaciteta centra, znači oko 20 njih, su iz Sirije. Centra je pun i oko 85 lica je trenutno ovde smešteno. Zadnjih dana je bilo interesenata, i među njima dominiraju ljudi iz Sirije", kaže Robert Lesmajster, upravnik Centra za azil RS

Među njima je mnogo i maloletnika, koji beže sami, bez ikave pratnje:

"Osobina ovih grupa je vrlo problematična, jer su to deca koja su se uputila bez roditelja koji bi ih ispratili i zaštitili. Oni su podložni raznim vrstama zloupotreba. Ono što plaši je što oni vrlo brzo nestaju iz azilnog postupka "
, Radoš Djurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Izbeglice iz Sirije kratko se zadržavaju u Srbiji. Većini je ovo samo usputna stanica da se nahrane, obuku i odmore na putu ka Evropskoj Uniji.

Centar za prihvat azilanata kod Lajkovca je takođe prepunjen.

Dok čekaju da budu primljeni u prihvatni centar, tražioci azila su primorani da se sami snalaze za smeštaj i hranu po okolnim šumama, napuštenim kućama i praznim vikendicama.

"U Centru za azil u Bogovađi trenutno se nalazi 150 tražilaca azila, od kojih 44 izbeglice iz Sirije, a dnevno u kamp pristiže oko 40 novih tražilaca azila, od toga 15-ak poreklom iz Sirije"
, rekao je Tanjugu pravni savetnik i pomoćnik upravnika Centra za prihvat azilanata u Bogovađi, Milan Vladić.

Objekat je pun, ima mesta eventualno za žene sa decom i ugrožene kategorije stanovništva, a tu se pre svega misli na one u teškom zdravstenom stanju i maloletna lica bez pratnje, naveo je on.

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o mlađim ljudima, starosti od 20 do 25 godina, koji su pretežno obrazovani, a većina njih je napustila zemlju usled ratnih zbivanja, dok se manji deo nalazi u Srbiji iz ekonomskih razloga.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još