41. majska izložba

“Negde je svetlo osnovna tema, negde je ona samo dodatak radu koji je ostvaren drugim početnim zamislima: materijalima, konceptima, kombinacijama, belinom, odsjajem ogledala, formom koja hvata gustinu svetlosti oko sebe, oblikom koji se radi nje rastače, op-artističkom igrom oblika, zlatnom ili crvenom bojom, izrazom, gestom, intervencijom na sopstvenom telu, iskazom, čistom likovnošću...“ Deo teksta Dijane Milašinović Marić iz kataloga izložbe.

41. majska izložba ULUPUDS-a, prema koncepciji kustoskinje Dijane Milašinović-Marić je tematski posvećena Svetlosti i zajedno s majskim izložbama Ubrzanje 2007. i Otkrivanje 2008. zaokružuje ciklus okrenut trenutku u kom vizuelna kultura uveliko dominira, čineći pravi izazov savremenim umetnicima, a njih je ove godine 185 i predstavili su se sa 242 rada na ovu temu.

Prva Majska izložba održana je 1953. godine i do danas, na majskim izložbama učestvovalo je oko 3.500 umetnika sa više od 10.250 radova, a videlo je prema procenama ULUPUDS-a prko 70.000 ljudi. Cifre su zaista impozantne i same po sebi već dosta govore o aktuelnosti i istinskoj potrebi za ovim projektom, koji je ujedno i avangarda ideja koje nam ubrzano otkrivaju i osvetljavaju put u neko buduće vreme koje smo privremeno pozajmili od generacija koje tek (zar već i najzad) dolaze.

Divan dan (ne slučajno) u kom svetlost traje najduže u toku cele godine, može se reći da je započeo, između ostalog, i ovom velikom, značajnom i interesanom izložbom. Publika: umetnici, istoričari umetnosti, kustosi, galeristi, zaljubljenici u lepe umetnosti, predstavnici medija... zadovoljni što su se okupili ovako lepim povodom, ne kriju oduševljenje i zadovoljstvo, potvrđujući veliki uspeh izložbe.

Svečano otvaranje na kom su o ovoj najstarijoj i najuglednijoj izložbi profesionalnih stvaralaca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji, govorili i svečano dodelili nagrade, kustoskinja i autorka koncepcije triptiha majske izložbe Dijana Milašinović Marić, novi predsednik ULUPUDS-a Aleksandar Denić, scenograf, novi predsednik Umetničkog saveta ULUPUDS-a Konstantin I. Petrović, dizajner i Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika Beograda počelo je tačno u podne (+akademskih 15 minuta).

Veliku nagradu majske izložbe dobio je Dušan Nešić za Medico, modul sistem bolničke rasvete i medicinske instalacije. Nagrada Aleksandar Šaletić dodeljena je Katarini Bosnić za enterijer Beogradski apartmani i Eli Nešić i Danilu Nedeljkoviću za enterijer prodavnice Prizma. Otkupnu nagradu MPU dobio je Dušan Nešić. Plakete 41. majske izložbe dobili su: Željka Momirov, Kosana Rosulj, Snežana Pešić-Rančić, Zorka Stevanović i Marija Grahovac.

Prateći program u okviru centralne manifestacije čine tri izložbe: samostalna izložba prošlogodišnjeg dobitnika Velike nagrade Slobodana Manojlovića, autorska izložba “Strukturiranje svetlosti” istoričarke umetnosti Mirjane Vajdić-Bajić, i interaktivni performans “Odrastanje - uravnotežavanje energije” Vesne Nikolić i Društva naravno življenje, Ljubljana.

Od 1. do 18. jula u Galeriji SULUJ biće otvorena izložba “Svetlosti i senke metropola (Beč, Pariz, Beograd)” - autorska postavka Ivone Rajačić-Barandovski, na kojoj će biti predstavljene fotografije i audio prezentacija umetničkog fotografa Aleksandra Radoša, dok će u Galeriji Feniks od 21. do 28. jula biti otvorena autorska izložba “Oreol, sublimirani duhovni prostor” Leposave Lepe Milošević-Sibinović.

Dakle, velika manifestacija, značajan događaj, bogata i raznovrsna ponuda, širok raspon likovnih ideja i razmišljanja, a i dovoljno vremena da sve obiđete i vidite, a što vam od srca preporučujemo.

Napunite baterije svetlosnom energijom, da imate do sledeće majske... 

Izložba je otvorena u subotu, 20. juna u Muzeju "25. maj", a može se pogledati do 12. jula 2009. godine. Postavku 41. majske izložbe osmislila je Borjana Šuvaković, a dizajn Zoran Borenović

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još