16 runda dijaloga: Počeo sastanak Dačić-Ešton-Tači

Dijalog je počeo bilateralnim susretom visoke predstavice EU Ketrin Ešton sa članovima beogradskog pregovaračkog tima koji predvodi predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton se potom sastala s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem, a nakon bilateralnih razgovora dijalog će se nastaviti zajedničkim razgovorima u toku radne večere.

Kosovski premijer Hašim Tači danas je uoči bilateralnog sastanaka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu izjavio da u ovoj rundi pregovora s Beogradom očekuje konačan dogovor o telekomunikacijama i energetici.

On je takođe rekao da će o pitanjima u vezi s izbornim listama za lokalne izbore 3. novembra odlučiti Centralna izborna komisijna Kosova.

Tači, koji je kao teme razgovora pomenuo samo telekomunkacije i energetiku, time je odgovorio na pitanje novinara kako tumači stav visoke predstavnice Ketrin Ešton da su pripreme za izbore dobro napredovale i da je to kljucno za dalju primenu sporazuma Beograd-Priština.

To je danas posle početka bilateralnog razgovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i vicempreijerom Aleksandrom Vučićem
istakla portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić koja je podvukla da je ključno da izbori na Kosovu budu pripremljeni u skladu sa evropskim standardima.

Maja Kocijančić je posebno podvukla da je središnja tačka današnje runde dijaloga upravo postizanje što veće saglasnosti oko, prema njenim rečima, već odmaklih priprema za lokalne izbore.

Međutim, kosovski premijer Hašim Tači izjavio je uoči večerašnje runde briselskog dijaloga da će se o listama za lokalne izbore na Kosovu odlučivati u Prištini, a ne u Briselu.

"O svemu što se tiče izbora odlučivaće se u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini, a ne u Briselu",
rekao je Tači novinarima ulazeći u zgradu Evropske službe za spoljne poslove, čime je direktno demantovao tvrdnju portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič.

Inače, glavni nerešen problem u vezi sa izborima je naziv jedinstvene srpske liste - Srbija - koji prištinska strana ne želi da prihvati, a kad je reč o ostalim otvorenim pitanjima - struji i telekomunikacijama - kosovski premijer je izjavio da večeras očekuje napredak.

"Sa naše strane i sa strane EU je sve dogovoreno, tako da je ostalo da Srbija ispuni svoje obaveze", rekao je Tači.

Očekuje se da će trojna radna večera posle bilateralnih razgovora trajati najmanje do 23.00.

Predsednik Vlade Srbije i premijer privremenih prištinskih institucija usredsrediće svoj razgovor na proces glasanja, pišu Novosti.

"Na dnevnom redu je nastavak razgovora o implementaciji sa fokusom na izbore", potvrdila je za "Novosti“ portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič.

U krugovima Evropske unije u Briselu ocenjuju da runda dijaloga Beograd-Priština popodne u Briselu treba da iznedri bitne dogovore za naziv srpske izborne liste, telekomunikacije i energiju, čemu može doprineti i učešće potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića, javlja Beta.

Izvori iz EU smatraju da postoje izgledi da premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, zajedno s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton ostvare napredak oko ovih pitanja.

Dolazak Vučića, kako je rečeno agenciji Beta, je svakako od koristi jer je on ključna politička ličnost u Srbiji.

EU smatra da je brzo rešavanje preostalih otvorenih pitanja u primeni Sporazuma Beograd-Priština bitno za donošenje odluka unutar institucija EU oko početka pregovora o članstvu sa Srbijom, odnosno sporazuma o pridruživanju s Prištinom.

Evropska komisija (EK) uveliko priprema godišnje izveštaje o napretku Zapadnog Balkana i opipljiviji pomak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bi osetno doprineo konačnoj preporuci EK Savetu ministara i vođima Unije da se pokrenu pregovori sa Srbijom i Kosovo.

Otud u krugovima Evropske unije postoji nada da će današnji susret Dačić-Ešton-Tači doneti uspeh u daljem sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine.

Eštonova je ranije ove sedmice pozdravila napredak koji su Priština i Beograd ostvarili u procesu pripreme lokalnih izbora na Kosovu, koji će se održati 3. novembra. Ona je ocenila da će ti izboti biti prekretnica za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Odluka prištinskih vlasti da na listiće stavi oznaku samo Centralne izborne komisije Kosova i prijavljivanje srpskih lista dobar su znak pred predstojeći briselski sastanak. Ovaj napredak je, u posebnom saopštenju, pohvalila i visoka predstavnica Ketrin Ešton, ocenivši da su predstojeći lokalni izbori na Kosovu ključni za normalizaciju odnosa.

Ipak, ostalo je još dosta otvorenih pitanja oko izbora, od prihvatanja imena izbornih lista do punih uslova za realan odziv srpskog stanovništva, pa pred Dačićem i Tačijem, na manje od dva meseca od izlaska pred glasačke kutije, stoji još jedan dug i naporan sastanak.

Učesnici u dijalogu pokušaće da naprave i korak napred kada je reč o telekomunikacijama i energetici.Tači je uoči nedeljnog sastanka izjavio da veruje da će za sporna pitanja u oblasti telekomunikacija i energetike biti nađena konačna rešenja.

Ova runda dijaloga bi, prema saznanjima „Novosti“, trebalo da započne oko 17 sati, najpre odvojenim, bilateralnim sastancima Eštonove s Dačićim i Tačijem, posle čega bi trebalo da usledi zajednička radna večera.


B92

Pogledajte još