Senator Rend Pol: Obami zabraniti da sam donese odluku

Pol, koji predstavlja libertarijansko krilo Republikanske partije, i pominje se kao jedan od mogućih kandidata na predsedničkim izborima 2016. godine, rekao je da neće vršiti opstrukciju prilikom glasanja sledeće nedelje, ali će učiniti sve da rezolucija koju je predložio predsednik SAD ne prođe u Kongresu.

"Insistiraću da se održi puna debata i da se usvoji amandman kojim se Obama vezuje za odluku Kongresa, to jest, koji mu zabranjuje da krene u rat u slučaju da bude poražen u Kongresu", kazao je Pol gostujući u nedeljnom programu Televizije Foks njuz.

On je isključio opstrukciju tokom zasedanja, ocenivši da bi na taj način samo privremeno odložio glasanje, ali da ne bi mogao zauvek da ga odgodi. Prema njegovim rečima, američki vadušni udari ne bi pomogli sirijskom narodu, pošto bi, kako je rekao Bašar al-Asad i dalje ostao na vlasti.

"Kada vidim horor koji je nastao prilikom tih (hemijskih) napada, moja prva pobuda je da onaj koji je odgovaran za to zaslužuje smrt. Ratni zločinac koji ubija građane i nevine ljude zaslužuje smrt", zaključio je republikanski senator.

"Međutim, prema najavama iz Bele kuće, cilj napada ne bi bio rušenje Asada, pa time ni ishod rata u Siriji ne bi bio promenjen u odnosu na sadašnju situaciju", dodao je Pol.

Kongres bi sutra trebalo da započne jesenje zasedanje, a glasanje o sirijskoj rezoluciji, moglo bi da se očekuje u Senatu krajem nedelje, a u Donjem domu (Kongres) za desetak dana.

Agencije i mediji u SAD navode da za sada većina kongresmena i senatora obe partije, Demokratske i Republikanske, ne prihvata Obamin predlog rezolucije o upotrebi sile u Siriji.

Izvor: Blic

Pogledajte još