Šesto čulo imamo, ali šta ono predstavlja ?

Poznato je da postoje topografske mape ljudskog mozga za primarna čula kao što su vid, sluh i dodir, međutim, ovo je prvi put da je prponađena mapa za brojeve ili brojno čulo. Raspored unutar ove mape dozvoljava najefikasniju komunikaciju između neurona koji obavljaju slične zadatke.

Istraživanja na majmunima pokazala su da su određeni neuroni u parijetalnom korteksu, koji se nalazi u zadnjem delu mozga, postali aktivni kada su životinje posmatrale određeni broj predmeta. Ova istraživanja nisu pronašla brojno čulo, iako naučnici već neko vreme sumnjaju u njegovo postojanje.

U najnovijoj studiji, naučnici su skenirali mozgove ljudi kojima su prikazivani određeni rasporedi tačaka koji su varirail u svom broju.

Parijetalni korteks reagova je na ove rasporede tačaka na organizovan način – manji brojevi tačaka bili su predstavljeni u jednom delu, dok su veći bili predstavljeni u drugom.

Mozak se u toj prilici ponašao kao abakus – mapirao je i sortirao brojeve u prostoru.

Ova saznanja, objavljena u žurnalu „Science“, pokazuju da se više kognitivne funkcije vrlo verovatno oslanjaju na isti organizacione principe kao i senzorni sistemi.

Kao što je slučaj sa prepoznavanjem lica, koje je znatno teže, objekti koji izgledaju slično mogu se grupisati zajedno u mozgu.

U ovim topografskim mapama, veći deo mozga bio je posvećen percepciji manjih brojeva, što se poklapa sa ranijim istraživanjima da ovo čulo povezano sa brojevima postaje manje precizno kako se broj predmeta povećava.

Međutim, ovo „šesto čulo“ se razlikuje od matematičke sposobnosti ili simbolizma pošto se odnosi samo na brojčano stanje.

Ovo čulo nije podjednako zastupljeno. U najekstremnijim slučajevima postoje osobe, poput onih autističnih, koje su u stanju da samo pogledaju gomilu štapića i da odmah znaju koliko ih ima.

Izvor: Huffingtonpost, B92

Pogledajte još