Saša Radulović, ministar privrede: Ekonomiju guše porezi

Radulović dodaje i da je, posle razgovora s potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem koji ga je i pozvao da se priključi timu u Nemanjinoj 11, uveren da postoji istinska volja da se stanje u privredi menja. A da bi se postigao prioritetni cilj rekonstruisane vlade, a to je, podseća, povećanje zaposlenosti, važno je odmah ući u neophodne reforme.

"Zaposlenost će biti ključni parametar po kojem će uspeh ove vlade biti meren. Prioritetne mere, koje je u ekspozeu najavio i premijer, biće rasterećenje rada, poreska reforma i radikalna giljotina propisa koja će osloboditi privrednike raznih nameta", navodi Radulović.

On je u intervjuu koji je dao za dnevni list Blic izjavio i da je postojeći poreski sistem je loš, opterećuje rad, destimuliše zapošljavanje, proizvodnju i izvoz.

"U isto vreme, privreda nam umire. Mala i mikro preduzeća su pod ogromnim teretom obaveza prema državi. U toj situaciji teško da se može insistirati na nultoj toleranciji pri plaćanju poreza, a ne može se nadati ni da će bilo kakva borba protiv sive ekonomije dati rezultat."

On je takođe najavi da će zajedno sa ministarkom energetike insistirati na primeni plana restrukturiranja Srbijagasa

Novo pridošli ministar privrede naglasio je i da je veoma važno hitno promeniti Zakon o privatizaciji jer je nedorečen.

Treba li prodati „Telekom“?
Mislim da je prodaja pogrešna reč. Postoje i druge mogućnosti za ovu kompaniju. Možda je za „Telekom“ dobro da izađe na berzu ili nađe strateškog partnera. U svakom slučaju, i „Telekomu“ je neophodna korporatizacija.


Blic

Pogledajte još