Hiljade dočekuju leto u Stounhendžu

STOUNHENDŽ, 21. juna 2009. (Beta-AP) - Hiljade "novo-druida" i znatiželjnika okupile su se noćas u preistorijskom Stounhendžu da bi dočekale nedeljni izlazak sunca i proslavile najduži dan u godini.

Drevni prsten od kamenih gromada na jugu Engleske je mesto održavanja velike godišnje, noćne zabave, a po nekima: verske ceremonije.

Na oko 130 kilometara jugozapadno od Londona, Stounhendž, građen u tri faze od 3000. do 1600. godine pre naše ere, jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija. Godišnje je poseti po 750.000 ljudi.

Više od 20.000 ljudi je samo noćas oko tog kružnog niza čija je prvobitna uloga nepoznata. Neki kažu da je to bila grobnica, drugi da je to bilo mesto hodočasća zbog "lekovite moći", a treći da je to bio drevni astronomski "kalendar".

Zagonetka je i kako je Stounhend izgrađen jer su kamene gromade, teške tonama, na nepoznat način donete iz planina udaljenih 240 kilometara.

Jedan od stručnjaka kaže da čar Stounhendža i jeste u tome što niko ne zna kako je nastao i zašto.

Ova noć je posebna i po tome što se samo tada, na počtku prvog dana kalendarskog leta, može prići spomeniku i dodirnuti ga. Ostalih dana u godini se može posmatrati samo izdaleka.

Uz savremeno obožavanje Stounhendža ide i ograničenje koje je utvrdila komisija koja o njemu vodi računa: na noćašnju proslavu je dozvoljeno doneti samo četiri konzerve piva ili bocu vina - po čoveku.

šm

Pogledajte još