Brisel: Rešeno pitanje struje i telekomunikacija

U Briselu je večeras oko 22:45 sati završena radna večera visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija.

''Srbija je ispunila sve svoje obaveze i više ništa ne može da nas spreči da u januaru, ili čak i ranije počnemo pregovore o pridruživanju sa EU", rekao je Dačić novinarima po završetku 16. runde razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Dačić je posle razgovora s Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton istakao da će Priština ispuniti sve na šta se obavezala u pripremi novembarskih izbora na Kosovu i naglasio da će izborni listići biti "statusno neutralni".

O izbornoj listi "Srbija", rekao je Dačić, "nismo se dogovarali".

Dačić je dodao da je sada ključno da se novembra održe lokalni izbori na Kosovu i da nove runde dijaloga ne bi trebalo da bude pre tih izbora.

On je rekao da se za Srbe na Kosovu današnjim dogovorima koji su parafirani, ništa nije promenilo - srpski operateri za telekomumnikacije i elektrodistribuciju i dalje ostaju na Kosovu.

Dačih je naglasio da je srpska strana u potpunosti zaštila svoj državni i nacionalni interes, i pozvao Srbe na Kosovu da u što većem broju učestvuju na novembarskim izborima.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je da je u večerašnjioj rundi dijaloga donete "važne odluke" o novembarskim lokalnim izborima na Kosovu.

Ešton je podsetila da je njen večerašnji sastanak u Briselu s premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, nastavak razgovora o sprovođenju njihovog aprilskog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Što se tiče novembarskih lokalnih izbora na Kosovu, "razmotrili smo postignuti napredak i doneli neke važne odluke kako bi se osiguralo da izbori budu pošteni, uz najveće moguće učešće u izbornom procesu", rekla je visoka predstavnica EU.

Ešton je na kraju izjave, takođe ne iznoseći pojedinosti, istakla da su se Dačić i Tači "složili da će se Radna grupa za izbore, kojom predsedava OEBS, ponovo sastati narednih dana, tako da se blagovemeno sprovedu odluke donete večeras".

Šta je dogovoreno

LOKALNI IZBORI: Dogovoreno je da će Srbi imati svoje predstavnike na biračkim mestima i da će biti omogućeno da se Srbi registruju u biračke spisove.

Što se tiče pitanja naziva jedinstvene srpske liste na koju je Priština imala primedbe zbog reči Srbija, Dačić je rekao da je to manje bitno od toga da se izbori dobro organizuju i da što više Srba na njih izađe.

''Nije to jedina lista, postoji lista koja se zove Crna Gora'', naveo je Dačić. Srpski premijer je najavio da će sledeća runda briselskog dijaloga biti održana tek nakon lokalnih izbora na Kosovu, koji su zakazani za 3.novembar, ali da će se razgovori nastaviti na nivou radnih grupa.

TELEKOMUNIKACIJE: Mobilni operateri će nastaviti da rade, a telefonski pozivi između Kosova i centralne Srbije, naplaćivaće se kao i do sada kao lokalni, a ne međunardni pozivi, i tako će biti sve do raspisivanja tendera koji je najranije moguć 2015", naglasio je premijer.

On je rekao da će Kosovo tek za nekoliko godina dobiti međunarodni pozivni broj, jer to zahteva procedura.

STRUJA: Situacija sa snabdevanjem električnom energijom neće menjati u dogledno vreme, a da su imovinska pitanja, za sada, ostavljena po strani. "Sve će ostati isto. Trudili smo se da našem narodu, koji inače teško živi, ne otežamo dodatno", rekao je Dačić.

Na izlasku sa sastanka predsednik Vlade samoproglašene Republike Kosovo Hašim Tačire je rekao da su se dve strane, kada je reč o lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji zakazanim za 3. novembar, dogovorile da izbori treba da budu dobro organizovani i da izlaznost treba da bude što veća.

Zajednički sastanak delegacija iz Beograda i Prištine s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton počeo je posle bilateralnih susreta Ešton sa kosovskim premijerom a zatim s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Na dnevnom redu su bili pitanja struje, telekomunikacija i, mada je to osporeno sa prištinske strane, pripreme za lokalne izbore na Kosovu.

Glavni nerešen problem u vezi sa izborima je naziv jedinstvene srpske liste "Građanska inicijativa Srbija" koji prištinska strana ne želi da prihvati.

Nakon što se rešilo pitanje "grba Kosova" na glasačkim listićima, kao nova prepreka normalnom odvijanju lokalnih izbora, odnosno učešću Srba na njima, pojavilo se što u nazivu srpske liste stoji "Srbija".

Funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman rekao je ranije Tanjugu da u Briselu očekuju da će biti postignuti dogovori o većini spornih pitanja, s obzirom na to da će se beogradskom timu, koji predvodi predsednik vlade Ivica Dačić, danas pridružio i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Kako je Tanjugu neslužbeno rečeno u sedištu EU, povećana očekivanja od današnje runde zasnivala se i na činjenici da će već sredinom oktobra Evropska komisija podneti redovan izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, a kašnjenje u primeni plana bi se verovatno negativno odrazilo na ukupnu ocenu.

Danas rešena pitanja vezana za snabdevanje severa Kosova električnom energijom, kao i mobilnih operatera u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom, prema planu primene Briselskog sporazuma, trebalo je da budu rešena još u junu, ali dogovor dosad nije postignut i pored izvesnog približavanja stavova u prethodnih nekoliko rundi.

Kako je ranije najavila Maja Kocijančič, "razgovaraće se o otvorenim pitanjima, pre svega, o lokalnim izborima na Kosovu koji su zakazani za 3. novembar", što je Tači na ulasku u zgradu Evropske službe za spoljne poslove dematovao rečima da "o svemu što se tiče izbora odlučivaće se u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini, a ne u Briselu".

Dosledna primena Briselskog sporazuma jedan je od ključnih uslova da Srbija najkasnije do januara otvori

Izvor: Mondo

Pogledajte još