fbpx

Uhapšen bivši direktor Kolubare

Uhapšen je i bivši finansijski direktor Kolubare Ljubiša Mekić, bivši načelnik službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Željko Vuković, pravnik u službi Zoran Živković. Kako nezvanično saznajemo, oni se sumnjiče za malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta.

Ćeran inače obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, od kraja septembra 2012. Pre te funkcije Ćeran je bio na čelu "Kolubare", u periodu u kom je to preduzeće oštećeno za više miliona evra.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je početkom 2013. kazala da se istražni organi bave "Kolubarom" jer su u tom preduzeću isplaćivane zarade nepostojećim ljudima, precizirajući da je na taj način isplaćeno između 1.000 i 1.500 zarada.

"Kolubara je bilo preduzeće ogrezlo u kriminalu i korupciji", kazala je ministarka energetike i istakla da je oprema za to preduzeće nabavljana po cenama "tri, četiri i šest puta većim od normalnih". Dodala je su gubici "Kolubare" bili 11 miliijardi dinara, a da su samo u 2012. godini, do formiranja nove vlade, uvećani za još 3,6 milijardi.

Reagujući na ovakve tvrdnje, tadašnji direktor "Kolubare" Nebojša Ćeran, koji je inače funkcioner Demokratske stranke, poslao je saopštenje medijima u kom je naveo da je za tri godine, koliko je bio direktor RB "Kolubara", sprečio pljačku u vrednosti od sto miliona evra, koliko bi iznosio najam mašina od privatnika na način kako je to rađeno u godinama pre njegovog dolaska.

"U skladu sa odlukom Vlade Vojislava Koštunice iz 2007. godine je izvršena eksproprijacija celog naselja Vreoci. Takav Program je donet i pored činjenice da zona eksploatacije ne pokriva celo naselje zato što su stanovnici u ranijim pokušajima, protestima i blokadama zahtevali da preseljenje važi za sve. Opravdanje za taj zahtev građana Vreoca su temeljili na premeštanju groblja koje je bilo prvo na udaru radova, kao i na ekološkoj ugroženosti delova naselja koji bi eventualno ostali nakon proširenja i otvaranja novih kopova"
, navodi Ćeran u saopštenju.


Nebojša Ćeran

Prema njegovim rečima, programom koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se na početku svim domaćinstvima isplati avans u iznosu od 35 odsto, a zatim, u godini eksproprijacije, konačan iznos. Procenu vrednosti su vršili veštaci "Kolubare", a na osnovu nje je građanima isplaćivan avans dok bi konačni obračun vršili veštaci Gradskog zavoda za veštačenje, dodaje se u saopštenju.

"Zahvaljujući činjenici da je na efikasan način eksproprisano naselje i premešteno groblje u Vreocima, Kolubara će već ove godine biti u prilici da iz zone groblja iskopa tri miliona tona uglja i na taj način spreči uvoz struje i napravi uštedu od 80 do sto miliona evra. Zona Vreoca obuhvata minimum 350 miliona tona uglja što znači da će 'Kolubara' sa tog prostora, u narednim decenijama eksploatisati ugalj koji će pretvaranjem u struju omogućiti energetsku stabilnost zemlje, a vrednost te struje će iznositi minimum 10 milijardi evra",
kazao je tada Ćeran u saopštenju.

Radoslav Savatijević Kene, je bivši član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, koji je već bio uhapšen prošle godine. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice protiv njega - jednu zbog afere "Kolubara", a drugu zbog malverzacija u "Putevima Srbije". Pušten je iz pritvora da se brani sa slobode, nakon položenog jemstva.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.