Danas počinje primena plana protiv korupcije

Strategija pored ostalih mera i aktivnosti predviđa zaštitu lica koja budu prijavljivala korupciju kao i iskorenjavanje političke korupcije, zapošljavanje finansijskih konsultanata u tužilaštvima kao i jačanje i povezivanje organa koji se protiv korupcije bore.

Savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić rekao je za Tanjugu da je osnovna ideja Strategije i Akcionog plana jačanje i povezivanje institucija koje se bore protiv korupcije, a to su pre svega policija i tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije, Državna revizorska institucija (DRI) i Uprava za sprečavanje pranja novca.

Međutim, pored toga, za efikasnu borbu protiv korupcije neophodno je i ohrabriti građane da koruptivne pojave prijavljuju, ali i obezbedtiti im adekvatnu zaštitu u slučaju odmazde zbog čega će do kraja godine ministarstvo u saradnji sa drugim nadležnim institucijama pokušati da zakonski regulišu to pitanje.

Ilić je kazao da će tokom sledeće sedmice ministar pravde i državne urave imenovati radnu grupu koja će izraditi predlog zakona o zaštiti uzbunjivača na osnovu modela koji je već izradila radna grupa Poverinika za zaštitu informacija od javnog značaja i Zaštitnika građana.

Prvi sastanak radne grupe očekuje se krajem septembra. "Ako dinamika rada bude kako se očekuje, krajem oktobra bi mogla da započne javna rasprava, a od njenog tempa i koliko je stručna javnost zadovoljna tim predlogom zakonskih rešenja već u decembru bi bilo moguće usvajanje zakona o zaštiti uzbunjivača", rekao je Ilić.

Izvor: B92

Pogledajte još