Postanite ranoranilac u 5 koraka

Da li ste znali da vas buđenje ranije ujutro zaista čini zdravijima i pametnijima? Naravno, rano buđenje je za mnoge najteži deo dana, a to se posebno odnosi na one koje imaju naviku odlaženja u krevet u kasne noćne sate.

Ako niste jedna od osoba koje se bude ujutro puni energije, evo nekoliko saveta kako da dan započnete rano, sveže i odmorno.

1. Poštujte utvrđen raspored spavanja

Odlazak u krevet u isto vreme svake večeri pomoći će vam da uskladite telesni ritam i budite se ujutro na vreme. Vaše telo voli rutinu, pa sprovođenje određenog rasporeda spavanja pomaže organizmu da se ujutro lakše razbudi. Pobrinite se i da spavate sedam do osam sati svaku noć, kako biste se tokom dana osećali odmorno.

2. Opuštanje bez računara

Isključite računar ili TV barem pola sata pre odlaska u krevet. Izaberite dobru knjigu ili čašu toplog mleka kako biste se opustili pre sna.

3. Večera bez alkohola

Iako ste sigurno čuli kako vas alkohol može opustiti pre spavanja, zapravo vas, podjednako kao i kafa, može održati budnim duže nego što ste mislili i poremetiti vaš san. Iako je čaša alkohola radi opuštanja dopuštena i korisna, ipak pripazite i nemojte preterivati.

4. Umorite telo

Energična vežba je dobar način da telo pripremite za san – samo pripazite da trening odradite sat do dva pre odlaska u krevet. Osim toga, vežbanje nakon jutarnjeg buđenja takođe će vas napuniti energijom i sprečiti napade umora tokom dana.

5. Razbudite se jutarnjim tuširanjem

Jutarnje tuširanje osvežava i to je odličan način da razbudite nervni sistem i osećate se puni energije tokom dana.

Izvor: B92, SuperŽena

Pogledajte još