Fema - od majstorice do ugledne dame (VIDEO)

Puno je lepih i zanimljivih ženskih likova koji su ušli u književnost, ali Fema je jedan od nazanimljivijih.

Pokondirena tikva je komedija karaktera kojom autor kritikuje i ismeva mane svojih savremenika u tadašnjoj Južnoj Ugarskoj. Na duhovit način osuđuju se mane glavnog junaka i njegovi postupci (pomodarstvo, tvrdičluk, dvoličnost, malograđanština, primitivizam) naziva se komedija karaktera.

Spolja je izgledala kao dama, ali je iznutra bila ono što jeste, jedna obična i uobražena žena sa sela koja je umislila da je školovana i otmena dama iz bogate porodice. U svoj prost jezik ubacivala je francuske i nemačke reči koje je negde slučajno čula.

Način na koji je menjala nameštaj u svojoj kući, svoju odeću i svoj govor, kao i njeno loše ponašanje prema njoj bliskim ljudima još više su istakli njeno seljačko poreklo, nedostatak stila, lepih manira i kućnog vaspitanja.

Iako nije znala šta znače te reči i izgovarala ih je pogrešno, tako da su njena neobrazovanost i nedostatak bistrine još više dolazili do izražaja. Toliko se pokondirila, da nije bila svesna da je njeno ponašanje smešno i da joj se svi čude i potajno smeju.

Zanesena i uobražena, vređala je i ponižavala svoje najbliže. Gledala ih je sa visine i bila užasno gruba i neprijatna prema njima. Lako se odrekla svoje prošlosti, svog muža opančara i rođenog brata, ali i pored toga nije mogla da sakrije ko je ona u stvari i odakle potiče.

U pokušajima da promeni samu sebe i postane ono što nije, Fema je činila ludosti i nepromišljenje stvari. Bila je neskromna i sebična, arogantna i previše drska prema drugima, tako da je na kraju umesto uspeha doživela poraz, poniženje i sramotu. Nije postala otmena kulturna dama, već je ostala ono što je i pre bila - pokondirena i priglupa majstorica bez ugleda i poštovanja.

Bila je glupa i uobražena i nije shvatala da je put od majstorice do ugledne dame dugačak i za nju skoro nemoguć.

Pogledajte još