Teško oštećena kuća Frenka Lojda Rajta na prodaju

LOS ANĐELES, 21. juna 2009. (Beta-AP) - Teško oštećena kuća američkog arhitekte Frenka Lojda Rajta iz koje se pruža fantastična pogled sa Holivud hilsa i koja se pojavila u nekoliko filmova, prodaje se za 15 miliona dolara.

Enis haus iz 1924. nalazi se na vrhu brda severno od centra grada, teško je oštećena u zemljotresu 1994, a 2005. usled jakih kiša, popustio je potporni zid što je dodatno pogoršalo stanje zdanja. Neprofitna fondacija koja se stara o kući uložila je do sada 6,5 miliona dolara u popravke, ali je sada ocenjeno da će kuća biti bolje očuvana ukoliko bude imala stanara.

Lojd Rajt (1867-1959) se inspirisao majanskim ruševinama u Uksmalu, u Meksiku, kada je gradio kuću površine 557 kvadratnih metara, a imanje je sazidano od 27.000 kamenih blokova. Njegova kuća se mogla videti u filmovima kao što su "Blade Runner", "Grand Canyon" i "House on Haunted Hill". Fondacija za nju traži 15 miliona dolara i procenjuje da bi eventualni kupac trebalo da uloži još sedam miliona da završi renoviranje.

Pogledajte još