Beogradski tango festival

Zabacite glavu, uvucite stomak, popnite se na štiklice i zaigrajte tango 

Počeo je treći internecionalni "Beogradski tango festival". Ples koji je zbog svog erotičnog karatera godinama bio zabranjen, osvojio je prepunu salu "Kolarca". Mesto koje, mnogi pamte po kamernoj atmosferi, pretvorilo se za momenat u argentinski noćni klub u kojem muškarci obavezno biraju dame za ples. Ansambl “Beltango” iz Beograda majstorski se prilagodio različitim stilovima inerpretacije. Najviše su se svirala Pjacolina dela, a pevač specifičnog glasa Huan Eduardo Gimenez iz Urugvaja i plesni parovi predstavili su autentičnu tango kulturu. 

Malo je reći da je publika toplo, gromoglasno ili sa odobravanjem propratila nastup umetnika. Izgleda da se u Beogradu dugo nije čuo dobrar tango. Nastupili su plesni parovi Serđo Kortazo i Loredana de Brasi, Gustavo Rosas i Gizela Natoli iz zemlje tanga - Argentine, Kenji Nozava i Liliana Nakada iz Japana, Alberto Bersini i Nikoleta Pregnolato iz Italije, Blaž Bertoncelj i Andreja Podlogar iz Slovenije i Vasilis Dukas i Eirini Filipou iz Grčke. Široki osmesi i igra do poslednjeg daha, najbolje su ocene za njihov nastup. 

Tango majstori tvrde da ples s nepoznatom osobom, koju držite u naručju stvara bolji, druželjubiviji i tolerantniji svet. Pripoveda se da je tango ples koji hrabri ljude da se ne plaše bliskosti sa drugima. Osim toga tango vraća inicijativu muškarcu, jer on je taj koji bira. 

A sve je počelo kada su argentinski gaučosi počeli da posećuju noćne kulubove i mole devojke za ples. Gaučosi nisu preterano brinuli o higijeni pa su devojke kružile oko njih zabacujući glavu unazad. Gaučosi su stalo jahali, pri čemu su im kolena bila u savijenom položaju, pa su taj položaj preneli i na igru
.
Pretpostavlja se da tango vuče korene iz Španije ili Maroka. Rodno mesto pravog tanga je zapadna obala La Plate u Buenos Airesu. Argentinski tango je igra suprotnosti između muškarca i žene, grubosti i sentimentalnosti. Ples prati muzika violine, gitare, falute i klavria. Tango je, kako se priča, ne samo ples već i prava filozofija življenja.
Svakog marta u Buenos Arijesu oko 500 plesnih parova igra na gradskim trgovima u okviru festivala tanga. Festival u Beogradu će se završiti na sličan način u nedelju, 10. septembra događajem Asalto Miloga u na Trgu Republike, kada će se široj ublici predstaviti svi parovi.

Pogledajte još