Milan Mladenović (VIDEO)

Milan Mladenović je kultni rok muzičar čije je stvaralaštvo sa grupom "Ekatarina Velika" (EKV) obeležilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Godinu dana kasnije formirao je svoj prvi kultni bend "Šarlo Akrobata", zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Najpoznatiji hitovi grupe su "Niko kao ja", "Ona se budi" i "Mali čovek".

"Šarlo akrobata" nije opstao dugo i iz njega su proistekla dva uticajna rok sastava - Mladenovićeva "Katarina II" i Kojićeva "Discplina kičme".

Krajem 1981. godine, Milan Mladenović sa Dragomirom Mihailovićem, drugarom iz bivšeg benda Limunovo drvo, formira novi bend Katarina II. Tokom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla akrobate Ivan Vdović. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album „Katarina II“ na kojem se nalaze čuvene numere „Aut“, „Jesen“, „Radostan dan“, „Treba da se čisti“, „Ja znam“ i druge. Većinu tekstova na debi ploči radio je Milan Mladenović, tekstove za pesme „Vrt“ i „Platforme“ potpisao je Gagi, a muzika je zajednička.

U tom periodu, Gagi dolazi u sukob sa zakonom i po povratku iz zatvora saznaje da više nije član grupe. Mihajlović kao nosilac prava na ime Katarina II uskraćuje grupi pravo da se dalje njime koristi, te bend bira novo ime - „Ekatarina Velika“.

U EKV dolazi novi bubnjar Ivan Fece Firči (iz Lune). Godine 1985. izlazi istoimeni album „Ekatarina Velika“ koji dobija povoljne kritike te skreće pažnju na bend. Album iz 1986., „S vetrom uz lice“, lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma.

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu. Pre nego što se ploča Angel’s Breath pojavila Milan Mladenović je umro od raka pankreasa 5. novembra 1994. u Beogradu.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Pogledajte još