Zorana Mihajlović: Mnogo je Kolubara u Srbiji

Ona je rekla da tu ne misli samo na istrage u vezi sa Kolubarom već i o ostalim delovima EPS-a.

"Kolubara jeste rudnik za korupciju i mnogo je Kolubara u Srbiji. Šteta se sada procenjuje na nekoliko stotina hiljada evra. Istraga je sada vezana za eksproprijaciju na koju smo mi ukazivali, ali isto tako istrage se nastavljaju. Ne samo istrage koje su vezane za Kolubaru već i za otale delove EPS-a"
, rekla je Mihajlović.

Reagujući na izjavu predsednika DS Dragana Đilasa da je hapšenje bivšeg direktora Kolubare Nenada Ćeranića besmisleno, jer je on sprečio pljačku u Kolubari, Mihajlovićeva je rekla da moramo da pustimo nadležne da rade svoj posao.

"Ja mislim da svakako predsednik DS-a mora da pusti nadležne organe da rade svoj posao, da sačekamo kompletne izveštaje. Sve činjenice ukazuju da su postojali veštaci unutar Kolubare koji su procenjivali imovinu, činjenice govore da su dobijali novac za procenjene vrednosti nekretnina koje su nekoliko puta veće od tržišnih, da su neki dobijali novaca za kuće koje nisu ni u prvoj ni u drugoj zoni eksproprijacije u trenutku kada EPS nema novca. Znači nešto nije bilo dobro u prethodnom periodu i štete jesu ogromne. I ovo za mene jeste dokaz da ta borba protiv kriminala, pogotovo u javnim preduzećima, nikako ne sme da stane. Verujem da je ovo samo početak", kaže ministarka energetike.

Ona je dodala da eksproprijacija zemljišta nije dovedena u pitanje, te da procenu zemljišta više ne rade veštaci koji su zaposleni u Kolubari već je za to angažovan Gradski zavod za veštačenje.

Mihajlović kaće i da se nada da kada je reč o istragama o zloupotrebama u drugim javnim preduzećima iz njenog resora nama odlaganja zbog političkih uticaja.

"Bez obzira da li ima ili nema pomaka svi materijali koji su pripremljeni, pa i naše sumnje na određene zloupotrebe, su predati tužilštvu, s mojim potpisom je otišlo u tužilaštvo pre dva ili ti meseca. Ja ću svakako zatražiti dodatne informacije od tužilaštva, ne samo za Srbijagas. Ja se iskreno nadam da tu nema političkih odlaganja, ja verujem da ima dosta predmeta pa se ne stiž. Javna preduzeća jestu stecište korupcije i u njima je krao ko je kako stigao jer niko nije odgovarao. E sada se usproatavlja sistem"
, kaže Zorana Mihajlović.

Izvor: B92

Pogledajte još