Sukob policije i demonstranata u Istanbulu zbog dečaka u komi

Demonstracije su organizovane povodom višemesečne kome 14-godišnjeg dečaka Berkina Elvana, koga su tokom antivladinih protesta u junu policajci pogodili kapsulom suzavca, dok je išao da kupi hleb.

Policija je i danas upotrebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata (uglavnom maskiranih pripadnika grupa s krajnje levice), koji su marširali prema glavnom istanbulskom sudskom zdanju izvikujući "Hoćemo pravdu za Berkina Elvana".

Demonstranti su policajce gađali kamenjem i molotovljevim koktelima. Mnogi od njih su uhapšeni. Sukobi su okončani do kasnih popodnevnih sati, ali su se i demonstranti i policija zadržali na licu mesta.

Plakat sa likom Berkina Elvina tokom demonstracija u julu

U petak su stotine studenata u Ankari protestovali protiv projekta da se preko dela njihovog univerzitetskog kampusa gradi put. Oni su bacali kamenje na policiju i podizali barikade.

Dan kasnije na trgu Taksim, epicentru junskih protesta, istanbulski studenti su demonstrirali u znak podrške kolegama u Ankari.

Petorto ljudi je poginulo, a 8.000 povređeno tokom tronedeljnih junskih protesta u Istanbulu, koji su stavili premijera Erdogana i njegovu islamističku stranku Pravde i razvoja (AKP) pred najveći izazov od osvajanja vlasti 2002. godine.


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.