Senat u sredu probno glasa o Siriji

Ovo je večeras najavio lider demokratske većine u Senatu Hari Rid.

Senat će tada održati probno glasanje da li da bude uzeta u obzir rezolucija koja podrazumeva "ograničenu vojnu akciju" kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Damasku, koji je, prema tvdnjama Vašingtona, izvršio režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Da bi procedura glasanja bila kasnije nastavljena, raspravu o rezoluciji treba da podrži 60 od 100 senatora, preneo je Rojters, dodajući da je trenutno teško pretpostaviti da li će predlog dobiti toliku podršku.

Zalažući se za podršku nastavku procesa usvajanja rezolucije, Rid je rekao da "sedeti i posmatrati sa strane nije ono što SAD čini najvećom silom na svetu proteklih godina, kao ni nešto što će je učiniti još većom sutra".

Rid je, takođe, optužio sirijske vlasti za korišćenje smrtonosnog hemijskog oružja, ocenivši da će, ukoliko SAD ne odgovore Siriji, to podstaći različite neprijateljske sile širom sveta.

Rid je dodao da Senat glasa za podršku vekovne tradicije da hemijskom oružju nema mesta na bojnom polju.

U međuvremenu, visoki američki zvaničnici oglasili su se povodom predloga Rusije da Sirija preda hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, rekavši da će "pomno pratiti" šta Moskva radi, kako bi ustanovili da li je inicijativa ozbiljna i ostvariva.

Američki zvaničnici smatraju da se, čak i ako Bašar al-Asad preda smrtonosni nervni otrov, njegovom režimu ne može verovati.

Toni Blinken, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost, rekao je da će se Vašington konsultovati s Moskvom u vezi s ovim planom, ali je izrazio sumnju da se sirijskom rukovodstvu može ukazati poverenje.

"Mi ćemo pozdraviti odluku da Sirija preda hemijsko oružje, ali prema dosadašnjim podacima, nemamo baš mnogo poverenja", rekao je Blinken.

Isti stav izneo je i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rods koji je rekao da Vašington neće smanjiti pritisak na Damask i da je zabrinut zbog odugovlačenja kad je kriza u Siriji u pitanju.

"Mislim da treba da pratimo šta radi (Rusija) i zajedno s drugim zemljama procenimo ozbiljnost tog predloga. Istovremeno, veoma je važno da ne odustanemo od pritiska. Ono što nikako ne želimo je još jedno odugovlačenje", kazao je Rods i dodao da će Vašington biti zainteresovan za rusku inicijativu, "samo ako se ona pokaže kao ostvariv predlog".

Portparolka Stejt departmenta Mari Harf, rekla je da će SAD razmotriti predlog Rusije i Sirije s "ozbiljnim skepticizmom", jer bi to mogla da bude taktika kupovine vremena.

Harfova takođe navodi da je Sirija u prošlosti uporno odbijala da uništi svoje hemijsko oružje.

Ranije danas, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov apelovao je na Siriju da "stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i da ono zatim bude uništeno".

Lavrov je izjavio da će raditi na tome da uveri sirijsku vladu da stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, ukoliko će to doprineti da se izbegne inostrana vojna intervencija u toj zemlji.

Američki državni sekretar Džon Keri ponovio je tvrdnje SAD da je sirijski predsednik Bašar Asad izvršio napad hemijskim oružjem na svoj narod i rekao da bi Asad mogao rešiti krizu tako što bi u roku od nedelju dana predao svo oružje međunarodnoj zajednici.

Međutim, on je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom brzo dodao da Asad "ne namerava to da uradi".

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još