Koje veštine treba da poseduje čovek 21. veka?

Pretraga interneta uz pomoć Googlea, komuniciranje putem Facebooka i korištenje kasa za samoposluživanje su veštine koje se smatraju apsolutno neophodnim, pokazalo je nedavno istraživanje.

Za razliku od toga, pletenje, pečenje hleba i pisanje smatraju se “izlišnim”.

Među ostalim veštinama koje treba da poseduje savremeni čovek je i poznavanje e-bankinga, povezivanje na bežični internet i pravilno recikliranje otpada.

Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 odsraslih osoba pokazalo je da nekada vrlo korisne veštine, poput pečenja hleba i sastavljanja police, predstavljaju izazove iz prošlosti.

Svega deset od 50 neophodnih veština nije uključivalo savremenu tehnologiju, ali je kuvanje ipak dospelo na peto mesto.

Lista takođe obuhvata snalaženje uz pomoć Google mapa, promenu podešavanja vezanih za privatnost na internetu i kucanje poruka na touchscreenu.

Među 20 najzastarelijih veština su šivenje, pletenje, pisanje lepih razglednica i učenje brojeva telefona prijatelja i rodbine napamet.

“Već generacijama, određene veštine se prenose sa roditelja na decu, jer su se pokazale korisnim za savremeni život. Međutim, tehnologija većinu takvih veština čini sasvim izlišnim”, kaže predstavnik za odnose s javnošću firme Kaz-type.com koja je sprovela istraživanje.

Šest od deset ispitanika priznaje da se ne bi dobro snašlo sa nekim od “prevaziđenih”.

Izvor: B92, news.com.au

Pogledajte još