fbpx

Novi detalji u slučaju Kontrast: Za požar krivi miševi

U ime tima, dr Julije Cinkler je predočio da su prihvatili nalaz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP, da je uzrok požara u "Kontrastu" u noći između 31. marta i 1. aprila 2012. godine, varničenje do kojeg je došlo zbog osam kratkih spojeva, pet primarnih i tri sekundarna, prenosi portal 021 pisanje Novosti.

Po njegovim rečima, budući da nije utvrđeno šta je prouzrokovalo oštećenje izolacije na kablovima, dozvoljena je i mogućnost da su to učinili glodari. Ne prihvatajući stav da su prskalica ili manji otvoreni plamen mogli da oštete izolaciju na provodnicima na pet mesta, on je rekao, da u slučaju da izolacija nije bila oštećena, ne bi došlo do kratkog spoja.

Govoreći o uzroku požara, dr Cinkler je pred krivičnim većem Višeg suda kojim predsedava sudija Zora Jamušakov, kazao da je vatra buknula zbog varničenja izazvanog kratkim spojevima ispod bine, što je takođe prihvaćeno iz nalaza Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP.

Odgovarajući na pitanja branilaca optuženih, ovaj svedok je kazao da su vatrogasci mogli da dođu do toaleta na spratu, gde su pronađena tela nekoliko žrtava, da su ušli na drugi, evakuacioni izlaz.

Njihova obaveza je, kazao je dr Cinkler, bila da obiđu objekat i provere da li u blizini ima zapaljivih objekata i materijala, a tu verovatno spada i provera da li ima drugih izlaza.

Glavni pretres se nastavlja u utorak saslušanjem preostalih sudskih veštaka.

Podsetimo, u požaru je nastradalo šestoro mladih ljudi.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.