Jemen: Osmogodišnja nevesta preminula od povreda zadobijenih u prvoj bračnoj noći

Prema izveštaju kuvajtskog dnevnika “Al Vatan”, preminuloj devojčici su genitalije bile pocepane i materica je napukla.

Kuvajtski aktivisti traže da se sudi mladoženji koji je kriv za njenu smrt, ali da se pokrene postupak i protiv devojčicinih roditelja, koji su dopustili ovakav brak.

“Taj čovek je životinja, i treba da bude strogo kažnjen za svoj zločin, kao i svi koji su taj zločin podržali”, piše bloger lista “Galf Njuz”, dok portal “Al Bavaba”, popularan u zemljama Zaliva, izveštava da se u Jemenu četvrtina devojčica udaje pre petnaeste godine.

Ova zemlja je u februaru donela zakon kojim se kao minimalna starost za udaju određuje 17 godina, ali on je morao da bude povučen nakon žestokog napada konzervatinih poslanika, koji su ga osudili kao “neislamski”.

Zbog siromaštva i svetske krize, broj dece u ugovorenim brakovima sve više raste

Prema izveštaju jemenskih humanitarnih organizacija, od sličnih unutrašnjih povreda je 2010, pet dana nakon svoje prve bračne noći, umrla i jedna trinaestogodišnja devojčica prinuđena na ugovoreni brak.

Prema rezultatima svetske studije objavljene u martu, zbog sve većeg siromaštva i svetske krize broj dece u ugovorenim brakovima sve više raste. U strahu od prirodnih katastrofa, političke nestabilnosti i finansijske propasti, roditelji u ugovorenim brakovima vide izlaz za svoje ekonmski ugrožene porodice.

Prema podacim SZO, svakog dana se uda 39.000 devojaka i devojčica mlađih od 18 godina.


Blic

Pogledajte još