Beograd: 170 godina od prvog hotela

Hoteli podignuti u 19. veku su mahom bili nosioci modernizacije i evropeizacije Beograda, koji je do tada bio orijentalna turska varoš.

Ovi objekti su najčešće diktirali savremene evropske tokove, pa su tako hoteli bili među prvim objektima podignutim u stilu romantizma, zatim akademizma i eklekticizma.

Prvi beogradski hotel podignut je 1843. godine i zvao se "Kod jelena“, da bi deceniju kasnije njegov naziv promenjen u "Staro zdanje“.

Hotelska zdanja su takođe služila za smeštaj raznih institucija, pa je tako u "Starom zdanju“ otvorena prva pošta, kao i prva uprava železnica u Beogradu.

Beograđani i njihovi gosti moći će da pogledaju kako je nekada izgledalo “Staro zdanje", ali i brojni drugi hoteli na izložbi “Hoteli u Beogradu (1843-2013)". Izložbu organizuje Udruženje istoričara arhitekture i arhitekata "Distrikt 6“u saradnji sa Kućom legata i njome će obeležiti 170 godina od izgradnje prvog hotela u Beogradu.

Izložba će biti otvorena 13. septembra u 20 časova, u Galeriji Kuće legata (Knez Mihailova 46) u Beogradu.

Postavka obuhvata fotografije hotela iz perioda izgradnje, stare razglednice, kao i fotografije sadašnjeg izgleda, uz projekte osnova hotelskih zdanja. Većina fotografija i razglednica potiču iz autorizovanih privatnih zbirki kolekcionara i fototeka ustanova i institucija kulture.

Izložba kroz četiri celine prikazuje nastanak i razvoj hotelskih objekata u Beogradu. Prva celina posvećena je hotelima koji su srušeni i danas više ne postoje, pa je zato ova celina i najinteresantnija, jer omogućava publici da se susretne sa Beogradom koji više ne postoji i skreće pažnju na izgubljeno arhitektonsko nasleđe.

Na prvu celinu se nadovezuje druga, u kojoj su prikazani hoteli koji su tokom vremena izgubili svoju namenu ili više nisu u funkciji. Treća celina prikazuje hotele prve polovine 20. veka, koji su u tom periodu bili centri kulturnih zbivanja i okupljanja intelektualne elite Beograda. Poslednja celina prati razvoj hotelske arhitekture od 1946. godine do danas, što znači da hronološki pregled obuhvata i prve decenije 21. veka.

B92

Pogledajte još