Adolfo Perez Esquivel Obami: "Izvozite smrt kako bi očuvali svoju moć"

Esquivel, koji je kao i Obama dobio Nobelovu nagradu za mir (1980.), pita se - kako Obama misli nastaviti "Kingov san" vojnom intervencijom protiv Sirije? U svom žestokom pismu ističe kako SAD nemaju ni moralnu, legitimnu ni pravnu osnovu za napad na Siriju ili bilo koju drugu državu na svetu.

Esquivel se 2011. žestoko protivio napadu na Libiju te je kasnije kritikovao operaciju u kojoj je ubijen Bin Laden ističući kako su SAD odlučile da ga ubiju, a ne da mu sude, jer su se bojali da bi Bin Laden mogao otkriti "neugodne informacije" o pozadini napada na New York 11/9 2011. "Ovaj događaj je bio savršen povod za agresiju protiv Afganistana, Iraka i kasnije Libije", rekao je te u jednom od svojih tekstova rekao kako su SAD "osovina zla".

Adolfo Perez Esquivel Baraku Obami, otvoreno pismo po pitanju Sirije:
"Poslušajte krikove naroda!
Situacija u Siriji je predmet ozbiljne preokupacije i još jednom SAD, preuzimajući ulogu svjetskog policajca, predlaže napad na Siriju u ime "Slobode" i "Ljudskih Prava". Vaš prethodnik George V. Buš, u svom mesijanskom ludilu, prizvao je religijski fundamentalizam za pokretanje mesijanskih ratova u Afganistanu i Iraku. Rekao je kako je razgovarao s Bogom te kako mu je Bog rekao da napadne Irak, rekao je kako mu je Bog poslao poruku da "izvozi slobodu" širom sveta.
Vi ste govorili, povodom 50. godišnjice smrti velečasnog Martina Lutera Kinga, takođe dobitnika Nobelove nagrade za mir, o tome kako treba kompletirati "San" kojeg je on ostavio na stolu, on koji je bio najznačajnija manifestacija borbe za ljudska prava protiv rasizma u prvoj demokraciji na svetu koja je imala robove.
Martin Luther King bio je čovek koji je dao svoj život za život, on je mučenik našeg doba. Ubili su ga nakon Marša na Washington jer je pozivao na građanski neposlušnost zbog imperijalističkog rata protiv naroda Vijetnama. Zar Vi zaista verujete u to kako vojna invazija drugog naroda može dovesti do realizacije Kingovog sna?
Naoružavanje pobunjenika kako bi se dovelo do autorizacije NATO intervencije nije ništa novo za Vašu zemlju i Vaše saveznike. Niti je novo da SAD predlaže invaziju na druge zemlje optužujući ih da poseduju oružje za masovno uništenje, što se u slučaju Iraka pokazalo kao neistina.
Vaša zemlja podupirala je režim Sadama Huseina kada je upotrebio hemijsko oružje protiv Kurda i protiv Iranske Revolucije, i tada nije bilo govora o sankcijama jer u to vreme su Sadam i Irak bili Vaši saveznici.
Ali sada predlažete napad na Siriju bez da uopće znate rezultate istrage koju provode Ujedinjeni Narodi uz autorizaciju sirijskih vlasti. Nema sumnje da je upotreba hemijskog oružja nemoralna i za svaku osudu, no Vaša vlada nema moralni autoritet opravdavati intervenciju.
Generalni sekretar Ujedinjenih Naroda, Ban Ki-mun, istaknuo je kako bi vojni napad na Siriju situaciju u toj zemlji još pogoršao. Moja zemlja, Argentina, koja trenutno predseda Većem Sigurnosti Ujedinjenih Naroda, javno je istaknula kako se protivi intervenciji na Siriju, odbijajući "sudelovanje u novim smrtima".
Papa Franjo takođe je pozvao svet da se ujedini u pokretu za mir te je 7. septembar organiziovao dan molitve i posta protiv rata. Čak i Vaš istorijski saveznik, Ujedinjeno Kraljevstvo, odbilo je (barem za sada) da učestvuje u invaziji.
Vaša zemlja transformira "Arapsko Proljeće" u NATO pakao, pokrećete ratove na Bliskom Istoku i palež u orkestraciji međunarodnih korporacija. Invaziju koju predlažete dovesti će samo do još nasilja i još smrti, kao i do destabilizacije Sirije i cijelog regiona.
S kojim ciljem?
Lucidni analitičar, Robert Fisk, istaknuo je kako je pravi cilj Iran i odgađanje uspostave Palestinske države - nisu stotine mrtve dece razlog koji Vas vojno pokreće. U ovom trenutku kada je u Iranu demokratski izabrana umerena vlada s kojom bi mogli krenuti u pregovore i rešenje aktualnih sukoba, politika koju Vi predlažete bi mogla biti suicidalna. Siriji je potrebno političko, a ne vojno rešenje. Međunarodna zajednica trebala bi podržati one društvene organizacije koje proovišu mir.
Sirijski narod, kao i svaki drugi, ima pravo na samoodređenje i vlastito definiranje demokratskog procesa, a mi bismo im u tome trebali pomagati kada zatraže našu pomoć.
Obama, Vaša zemlja nema ni moralni autoritet, ni legitimitet, niti pravnu osnovu za napad na Siriju ili bilo koju drugu državu. Naročito ako uzmemo u obzir da ste ubili 220,000 ljudi u Japanu bacivši bombe masovnog uništenja. Niti jedan zastupnik u američkom Kongresu ne može učiniti legitimnim, ono što ne može imati legitimitet, niti ozakoniti ono što je protivzakonito. To je naročito tačno ako uzmemo u obzir izjavu koju je pre nekoliko dana dao bivši američki predsednik Džimi Karter - "SAD nema funkcionalnu demokratiju".
Vaše ilegalno prisluškivanje američkog naroda očito nije imalo uticaja, jer anketa Rojtersa pokazuje kako se 60% stanovnika protivi Vašem planu invazije (op.a. samo 9% podržava plan napada).
Zato ću Vas pitati ovo gospodine Obama, čije naredbe Vi slušate? Vaša Vlada postala je opasnost za međunarodnu ravnotežu kao i za stanovnike SAD-a. Postali ste zemlja koja se ne može suzdržati od izvoza smrti kako biste sačuvali svoju moć i ekonomiju. No mi nećemo prestati da Vam se opiremo.
Bio sam u Iraku nakon američkog bombardiranja 90-ih, pre invazije koja je srušila Sadama. Vidio sam kako navodeća raketa pogađa konvoj izbeglica, žena i dece. Vi ste ih nazvali "kolateralnim žrtvama".
Narodi poručuju DOSTA! Dosta je ratova. Ljudskost poziva na Mir i pravo na život u slobodi. Narodi žele zasukati svoje mačeve i jedini način da se to postigne je razoružanje svesti.
Gospodine Obama, nemojte zaboraviti kako ćemo žeti plodove koje sejemo. Svako ljudsko biće trebalo bi sijati humanost i mir, naročito oni koji imaju Nobelovu nagradu za mir. Nadam se da nećete "san o bratstvu" kojeg je imao Martin Luter King pretvoriti u noćnu moru za narode i ljudski rod.

Uz poštovanje, mir i dobro.
Adolfo PErez Esquivel"


Advance.hr

Pogledajte još