U Srbiji se protiv 300 ljudi vode postupci zbog pranja novca

Glavni izvori pranja novca u Srbiji su na prvom mestu poreske utaje, na drugom mestu koruptivna krivična dela i na trećem mestu trgovina drogom - rekao je Vujičić u izjavi agenciji Beta.

"Novac se tokom ovih deset godina ulagao kako u proces privatizacije, tako u nekretnine, različite trgovinske lance, a veliki deo novca se prao preko različitih of šor destinacija", rekao je Vujičić.

Uprava za sprečavanje pranja novca, kako je naveo Vujičić, reaguje na osnovu prijava iz bankarskog sektora, osiguravajućih društava, agencija za promet nekretnina i iz državnih organa, poput policije i tužilaštva.

"Vrlo je teško davati neku sumu koja se opere na godišnjem nivou ne samo u Srbiji nego u svim zemljama sveta", rekao je Vujičić i dodao da Uprava za sprečavanje pranja novca reaguje na prijavu sumnnjivih transakcija koju joj dostave bankarski sektor, osiguravajuća društva i agencija za promet nepokretnosti.

Kako je naveo Vujičić, od početka godine Uprava za sprečavanje pranja novca je dostavila 100 predmeta nadležnim tužilaštvima kojima je obuhvaćeno više fizičkih i pravnih lica.

Upitan o slučaju Darka Šarića, optuženog za trgovinu drogom, Vujičić je rekao da je Uprava za sprečavanje pranja novca učestvovala u tom slučaju i da je prvu informaciju o njemu nadležnima dostavila 2005. godine.

Izvor: beta

Pogledajte još