Smanjite veličinu porcije i smršajte

Kupite manje tanjire...

Uporedite tanjire od pre pet godina sa današnjim. Postali su sve veći što neminovno vodi i do povećanja porcija. Ukoliko želite da smanjite količinu hrane, zamenite vaše sadašnje velike tanjire sa manjim i siguno ćete biti na dobrom putu da smršate do danas. Ako vam treba dodatna motivacija, pokušajte da uzmete sladak de;iji tanjir i da jedete iz njega. Otkrićete da se osećate sito kada ispraznite tanjir, iako ste jeli mnogo manje nego obično.

Jedite sa porodicom

Ako jedete sami ili dok gledate tv, veća je verovatnoća da ćete se prejesti. Ishrana sa prijateljima i porodicom, ima suprotan efekat. Pošto ćete pričati i slušati druge, ješćete sporije. Hrana tada postaje sekundarna i unosicete je manje. Pomozite sebi tako što ćete na sto staviti zdravu hranu, kao što je salata ili povrće, pre nego činija puna čipsa.

Zapisujte

Beleženje onoga šta jedete je dragoceno kada pokušavate da oslabite. To će vam pokazati gde grešite i kada se dešavaju opasne zone. Budite u retro fazonu i uzmite simpatičnu beležnicu, ili koristite neku aplikaciju koja će vam automatski izračunati dozboljene kalorije.

Pijte puno vode

Puno ljudi brka signale za glad i žeđ, što vodi ka gomilanju kilograma. Savet je da stalno držite flašu vode, odnosno da ne dozvolite da dehidrirate. Sigurno ćete i manje grickati.

Usporite...

Žvaćite polako.Uzimajte male zalogaje hrane, potrudite se da vas ne požuruju i žvaćite punih usta. Zaista okusite sastojke. Sigurno ćete primetiti rezultate.

Zabrana hrane

Ne možete da odolite kokicama uz film, ili bombonama dok gledate tv? Zabranite hranu u sobi. Da biste jeli, morate da idete i sednete u kuhinju ili trpezariju. Za nekoliko nedelja ćete sigurno izbaciti tu lošu naviku, a i rezultati će ubrzo biti vidljivi.

Skratite šoping listu.

Ne želite to da jedete? Nemojte ni da kupujete. Od čipsa do keksa i čokolade, dosta hrane za grickanje je postalo suština šoping liste. Ako zaista žudite za nečim, kupite samo jedno umesto da punite korpu sa nezdravim namirnicama.

Primenite ovih par korisnih saveta i vremenom ćete promeniti nezdrave navike kada je ishrana u pitanju.


B92

Pogledajte još