Ljajić: Jovanka Broz se seli u novu kuću

U tu kuću će Jovanka Broz biti smestiti nakon izlaska iz bolnice. On je dodao da je vila na Dedinju u kojoj živi udovica Josipa Broza Tita potpuno ruinirana, da zahteva obimnu rekonstrukciju i da se ne može pretpostaviti koliko će ona da košta.

"Jovanka Broz će se useliti u jednu od četiri ponuđene kuće, koju sama odabere. Sve su prizemne, jer ona ne može da se kreće stepenicama. U toj kući će boraviti dok se vila na Dedinju ne obnovi. Država će joj, pored smeštaja, obezbediti svu potrebnu negu", kaže Ljajić, koji redovno posećuje Jovanku Broz u Urgentnom centru. On je i ranije ukazivao na teške i neadekvatne uslove života Titove udovice i jedan je od retkih političara koji ju je obilazio proteklih godina.

U traženju novog smeštaja pored Rasima Ljajića učestvovao je i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović. On je potvrdio da će ta kuća biti privremeno rešenje, i da će uskoro početi renoviranje vile u kojoj je dosad živela Jovanka Broz.

"Ta vila nema minimum uslova za život. U njoj ne bi mogla da boravi ni zdrava osoba, a kamoli osoba njenog zdravstvenog stanja i godina. U kontaktu smo sa porodicom Jovanke Broz i uz njihovu i njenu saglasnost odabraćemo odgovarajuću kuću, dok se vila ne renovira. Ona mora da živi dostojanstveno, kako i zaslužuje", naglašava Odalović.

Vila na Dedinju od 750 kvadrata u kojoj živi Jovanka Broz (89) pripada državi. O njoj se brine Uprava za zajedničke poslove državnih organa. Kuća prokišnjava, zidovi su puni vlage i u fazi raspada. Instalacije ne rade, a grejanja ima samo u jednom delu vile, dok ga do pre nekoliko godina uopšte nije ni bilo. Jovanka se nije žalila na uslove niti na svoje zdravstveno stanje.

Kroz šalu je, pre nekoliko godina kada ju je posetio Rasim Ljajić i kad ga je uvela u jednu od prostorija, rekla „ovo je jedina koja ne prokišnjava“.

Titovu udovicu su pre 24 dana u Urgentni centar, dehidriranu i gotovo bez svesti, doveli rođaci. O njoj trenutno brinu lekari ove ustanove i njeno stanje je sada stabilno. Ipak, u Urgentnom centru nisu mogli da nam kažu kada bi Jovanka Broz mogla da izađe iz bolnice.

"Ona se dobro oseća. Njeno stanje je stabilno, znatno bolje nego pre 24 dana, kada je primljena. Ipak, za sada ne možemo da preciziramo kada će biti puštena iz bolnice. Tu odluku će doneti lekarski tim, a doktori svakodnevno rade analize", kažu za Danas u Urgentnom centru.

Jovanku Broz posećuju uglavnom članovi porodice i prijatelji, ali samo oni koje ona primi.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.