Izveštaj UN: Iračani i uz bombaše samoubice srećniji od Srba

Zanimljivo je da je u ovom zvaničnom dokumentu UN Kosovo kao nezavisna država kotirano na 83. mestu, dakle za 23 pozicije je "srećnije" od Srbije.

Istraživači UN Mreže za rešenja održivog razvoja (UNSDSN) koji su pripremili ovaj izveštaj oslonili su se na sledeće faktore koji su im pomogli da li je nacija manje ili više srećna: očekivani životni vek, nivo korupcije, bruto domaći proizvod (BDP), sloboda u donošenju životnih odluka, podrška društva i darežljivost.

Za razliku od nekih ranijih istraživanja u kojima je Bangladeš, jedna od najsiromašnijih država na svetu, proglašavan za državu sa najsrećnijim ljudima, ovde je rangiranje sreće poprilično u skladu sa platežnim sposobnostima.

Tako prvih pet pozicija zauzimaju Danska, Norveška, Švajcarska, Holandija i Švedska, dok je Srbiji u ovom delu liste geografski najbliža Austrija na 8. mestu.

Poslednju 156. poziciju zauzima afrička država Togo, a od nje su neznatno manje "nesrećni" Benin, Centralnoafrička republika, Burundi i Ruanda.

Srbija je u sredini rankinga, na 106. mestu, a pored Iraka, neposredno iznad naše države nalaze se Tunis, zemlja koja još uvek ne uspeva da se potpuno stabilizuje nakon "arapskog proleća" od pre dve godine, Zimbabve pod diktaturom Roberta Mugabea, Mongolija, Somalilend koji se otcepio od Somalije, ali nije zvanično priznat, kao i Svazilend kojim vlada kralj Msvati Treći, poznat po haremu žena i raskošnom životu naspram naroda koji jedva preživljava.

Izvor: Blic

Pogledajte još