Meteorit koji je pao na Zemlju doneo sastojke života

Delovi meteorita “Sutter's Mill”, koji su prošle godine pali na Zemlju iznad Kalifornije, mogli bi baciti novo svetlo na “praisklonsku mešavinu” iz koje je nastao život na Zemlji.

Meteoriti koji padaju na zemlju većinom su fragmenti asteroida koji se nalaze između planeta Marsa i Jupitera. Meteoriti mogu biti bogati organskim jedinjenjima, uključujući i one koji se nalaze na Zemlji.

“Stoga je njihova kompozicija uvek bila posmatrana kao preteča evolucije i da se život na Zemlji možda razvio iz izvanzemaljskih meterijala u meteoritima”, izjavila je za space.com Sandra Picarelo, autorika studije u kojoj su predstavljeni podaci analize kamenja meteorita, koji je pao u Kaliforniji.

“S obzirom na to da je poreklo života u potpunosti nepoznanica, navedena ideja ima svoju težinu", dodala je ona.

Organske hemikalije u meteoritima mogu se izvaditi. Kosriteći standardnu metodu, naučnici u fragmentima meteorita “Sutter's Mill” nisu pronašli puno organskih jedinjenja, zapravo su došli do manje od uobičajene količine.

Ipak, pokušali su do boljih rezultata doći drugom metodom, a ona je dala kudikamo bolje rezultate. Naime, biohemičari su ponovno pokušali, ali na način da su reproducirali uvete kao kod hidrotermalnih izvora na Zemlji, što je odgovaralo ranim uslovima na Zemlji u kojima je možda i nastao život.

Delovi meteorita tom su metodom oslobodili pregršt molekula koje naučnici nikad pre nisu otkrili u meteoritima. Taj pronalazak sugeriše kako je putem meteorita dostupno znatno više organskog materijala za planete, nego što su naučnici to i pretpostavljali.

Organski molekuli koje su biohemičari pronašli u “Sutter's Millu” mogli su da formiraju osnovne skupove molekula, koji su mogli sadržavaju jedinjenja korisna u predbiološkoj evoluciji, zaključuje Picarelo.

Izvor: b92

Pogledajte još