Afera Galenika: Privedeno pet osoba

Među osumnjičenima su Mladen Gazikalović (55), vlasnik i direktor privrednih društava BG Farm, MG Remedi grup, Akrobiotika i apoteke "Higija farm".

Osim njega, osumnjičeni su još i Dragan Šebrek (55) iz Zemuna, bivši pomoćnik generalnog direktora "Galenika" AD, Milica Mirković (42) iz Beograda, zamenica direktora PD "BG farm", Dragana Šutić (41) iz Beograda, direktorka PD "MG Remedy grup" i Miroslava Jović (54), odgovorno live u preduzeću "Higija farm".

Krivičnom prijavom će, kako saznaje "Blic", biti obuhvaćen i Nenad Ognjenović, bivši generalni direktor "Galenike" koji je od ranije u pritvoru.

Veruje se da je ovim radnjama "Galenika" oštećena za 34 miliona evra.

Osumnjičeni Ognjenović i Šebrek su, kako se navodi, od 2008-2011. kao odgovorna lica u “Galenici” a. d. iskorišćavanjem ovlašćenja svojih radnih mesta, vršili mimo zakonskih i podzakonskih akata i utvrđenih procedura koje postoje u privrednom društvu “Galenika”, prodaju lekova prirednom društvu “BG pharm”.

Oni su zatim naložili zaposlenima u stručnim službama u sektoru finansija - odeljenju za menice oštećene AD “Galenike” da izvrše zamenu valutiranih menica koje su prethodno eskontovali kod poslovnih banaka, novim menicama sa kasnijim rokom dospeća tako da je oštećena AD “Galenika” postala regresni dužnik kod poslovnih banaka koje su primale menice preduzeća “BG pharm” na naplatu, te je vršena naplata sa računa oštećene AD “Galenika” u korist banaka do visine izdate menice zbog nedostatka novčanih sredstava na računima preduzeća “BG pharm”.

Gazikalović, Mirković, Šutić i Jović su u navedenom periodu nakon prijema robe od prodavca “Galenika” AD prodali robu krajnjim kupcima, zdravstvenim i apotekarskim ustanovama svoja potraživanja naplatili u celosti, a svoje obaveze po osnovu preuzete robe nisu platili privrednom društvu “Galenika” AD čime su na opisani način pribavili korist naedenim privrednim društvima u ukupnom iznosu od 34.000.000 evra, a za koji iznos je oštećena “Galenika”.
Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu privedeni tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

O firmi "BG Farm" se i ranije pisalo. "Galenika" je zbog nenaplaćenih dugova ovu firmu tužila još 2011. godine.

U rasvetljavanju "slučaja Gelenika" u maju je uhapšeno 10 osoba, među kojima i Ognjenović.


Blic

Pogledajte još