U Srbiji svaki 276. građanin - funkcioner

U naredna dva meseca, kako „Novosti“ saznaju, biće kompletirana lista svih koji su zauzeli fotelje od najnižih do najviših položaja.

Agencija za borbu protiv korupcije, koja je zadužena da vodi registar, do početka ovog meseca uspela je da evidentira tačno 25.950 „foteljaša“, među kojima je oko 5.000 bivših, ali pristižu podaci i o novoizabranima. Zato se pretpostavlja da će se brzo obistiniti procena da naša zemlja ima više od 30.000 funkcionera na svim nivoima.

Da „lov na fotelje“ daje rezultate pokazuje i podatak da je pre samo tri godine u registru bilo svega 5.000 imena, a lane oko 20.500. A procene su da se oko 14.000 funkcionera rasporedilo po republičkim, pokrajinskim, gradskim i opštinskim organima, ostatak po sudovima, preduzećima...

Cifre zvuče neverovatno. Ukoliko se krene u smanjivanje broja funkcionera, treba početi od institucija koje su se i tokom priče o racionalizaciji pominjale kao suvišne“, predlaže Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“.

POKRENUTO TRIDESET POSTUPAKA
Svi državni organi i institucije dužni su da prijave čim se izabere ili smeni neko od njihovih kadrova. Agencija za borbu protiv korupcije, zaključno sa avgustom, pokrenula je 30 postupaka protiv odgovornih lica koja su „zaboravila“ da pošalju dopis o stupanju ili prestanku funkcije.

Takođe, mnoge opštine koristile su zakonsku mogućnost da imenuju pomoćnike gradonačelnika, dok ih druge uopšte nisu imale. A pitanje je i da li je svuda na lokalu adekvatan broj odbornika.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština i prvi čovek Paraćina Saša Paunović, međutim, protivi se smanjivanju sastava opštinskih parlamenata i odbacuje tvrdnje da je lokal utočište za zbrinjavanje kadrova:

Osim predsednika opština i članova veća, koji primaju naknade, većina drugih funkcionera radi volonterski. U svakom gradu ima i najmanje dvadesetak ustanova, što znači da je u njihovim odborima oko 150 ljudi koji se ne plaćaju.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, slaže se da u registru ima dosta funkcionera koji rade bez naknade i poziva da se utvrdi tačan broj plaćenih položaja:

Sigurno je da politička borba za hiljade tih mesta ne bi bila tako oštra da te fotelje ne donose neku korist. Ukoliko i nema neke direktne naknade za položaj, uvek postoji mogućnost da se indirektno ostvari neka dobit.

Izvor: Novosti

Pogledajte još