20 super pametnih načina da iskoristite običnu so

Čak više od 14.000! U ishrani, čišćenju, pranju, medicini, kozmetici… Gde sve ne? Bilo bi malo previše da vam donesemo listu od 14.000 stavki pa vam umesto toga predstavljamo neke od najzanimljivijih načina upotrebe soli.

1. Sekli ste crveni ili beli luk i nikako da se oslobodite neugodnog mirisa na rukama? Prvo operite ruke sapunom, a nakon toga ih istrljajte sa malo soli i sirćeta.

2. Sprečite kvarenje sira tako što ćete ga umotati u krpu koju ste prethodno namočili u slanu vodu. Nakon toga sir ubacite u frižider.

3. Pre prve upotrebe, potopite četkicu za zube u slanu vodu – trajaće vam duže.

4. Za bolno grlo pomešajte so i toplu vodu te isperite par puta.

5. Pojavili su vam se mravi u kući? Pospite so na mesta gde ste ih videli i nikad se više neće pojaviti.

6. Nervira vas kapanje voska sa sveća? Potopite ih u jakom rastvoru slane vode na par sati paih dobro osušite. Nakon toga vosak sa njih neće kapati na sve strane.

7. Prstohvat soli u vazi i vaš će buket biti duže svež (isti efekat ćete postići ako ubacite aspirin ili prstohvat šećera).

8. Tvrdoglave mrlje od kafe ili čaja koje su se zadržale na šoljicama ćete najlakše očistiti ako pomešate malo soli sa deterdžentom te dobro istrljate.

9. Redovno sipajte so pomešanu sa vrelom vodom u slivnike te se oni neće začepiti i širiti neugodne mirise.

10. Pamučne ili lanene majice koje su požutjele u ormaru otkuvajte u rastvoru slane vode i sode bikarbone.

11. Dodajte 70 grama soli u jednu litru vrele vode te rastvorom istrljajte odeću na kojoj su ostale mrlje od znoja ili dezodoransa.

12. Na list papira naspite malo soli te preko njega pređite vrelom peglom – na taj način ćete očistiti peglu bez muke.

13. Jaja ćete lakše oguliti, ako ih kuvate u slanoj vodi.

(old_image)

14. Ako kruške, jabuke i krompir, nakon što ih ogulite, ubacite u slanu vodu, one neće promeniti boju.

15. Mrlje od crnog vina na stolnjacima odmah “prekrijte” sa što više soli. Pre pranja, potopite stolnjak u hladnu vodu i ostavite da odstoji pola sata.

16. Potopite umorna stopala u toplu vodu kojoj ste prethodno dodali šaku soli. Isperite u hladnoj vodi.

17. Proverite svežinu jaja na sledeći način: u 1/4l vode stavite 40 grama soli. Nakon toga ubacite jaje: sveža jaja će potonuti, a ona koja nisu sveža će plutati.

18. Mrlje od rđe ili buđi uklonite pomoću mešavine od soli i limunovog soka: nanesite mešavinu na mrlju, a zatim je osušite na suncu (ovo će je izbeliti). Nakon toga je operite i osušite.

19. Oblog natopljen u slanoj vodi će ublažiti ubod komarca ili pčele.

20. I najmasnija tepsija će se lakše oprati, ako u nju prvo ubacite malo soli te je obrišete papirom. Nakon toga perite kao i obično.

Izvor: CURE.ba

Pogledajte još