Milanović: Ćirilica najvažnije hrvatsko pitanje

irilica je želja srpske manjine, to su oni hteli, da se njihova deca školuju na srpskom jeziku - na ćirilici. To je pravo manjina. Cela stvar se odlagala 15 godina, jer je tamo bio rat. Ali ne može se ići ispod minumuma prava koje Zakon propisuje”, rekao je Milanović za TV RTL.

Osvrnuvši se na najavljenu inicijativu hrvatskog predsednika Ive Josipovića kojom bi trebalo postići kompromis oko uvođenja dvojezičnosti u opštinama i gradovima gde Srbi čine više od jedne trećine stanovništva, Milanović je u rekao da ta inicijativa predsednika sada “nije potrebna”.

"Pustimo inicijativu! Ne treba mi ta inicijativa! Gotovo je! Postavili smo ploče, bilo je nereda, srećom, nitko nije poginuo. Razumem, nekima je teško, izgubili su decu i to se neće nikad zaboraviti. Ali to je trijumf hrvatske države", naglasio je Milanović.

On je poručio da se više nema o čemu razgovarati.

"Mesecima smo odgađali primenu i sad kada je vlada ispunila ono što vlada ima u svojoj ingerenciji, a to su državne institucije, i kada je sve gotovo, kada je lopta na strani lokalne samouprave i uprave da ona to napravi, o čemu bismo sad više razgovarali? Pa imamo zakone", rekao je hrvatski premijer.

On je obelodanio da je i sam pre nekoliko meseci inicirao razgovor sa glavnim predstavnicima Štaba za odbranu Vukovara, ali da oni nisu hteli da dođu u Zagreb.

Povodom najava najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice da će predložiti izmenu Statuta grada Vukovara, Milanović je rekao da je to licemerno.

"Znate li da članovi HDZ-a koji su direktori u vukovarskim školama potpisuju svedočanstva na dva jezika i dva pisma. To im nije problem. Ljudi moraju da znaju da imaju posla s licemerima. Oni sad kažu da će izglasati da se ukine taj Statut. Mogu, ali se Ustavni zakon ne može kršiti”"
, poručio je Milanović.

On je kazao da za njega natpisi na državnim institucijama na jeziku naroda i narodnosti predstavlja "trijumf hrvatske volje i trijumf hrvatske države".

Premijer je rekao da su natpisi na ćirilici "noćna mora svih protivnika hrvatske države".

"Rekao sam, ako se neko borio protiv hrvatske države, tu ne mislim na ljude iz Štaba branitelja, nego na ljude koji su bili na drugoj strani, oni na kraju, u ovom krajnjem činu ove drame, imaju naziv Republike Hrvatske na ćirilici. To je noćna mora svih protivnika hrvatske države. To znači da je stvar gotova, nepovratno. Hrvatska je jača nego ikada",
zaključio je Milanović, preneli su hrvatski mediji.


Blic

Pogledajte još