Analitičari: Do napada na Siriju verovatno neće doći

"Amerikanci su opravdano zabrinuti zbog krvavih i skupih ratova koje ne dobijamo u muslimanskom svetu. Iskustvo u Iraku i Avganistanu bilo je otrežnjujuće za sve ljude, osim kongresnih jastrebova, pri čemu je većina gradjana sada dobro zaključila da nema 'dobrih momaka' u sirijskom sukobu", rekao je u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga doskorašnji potpredsednik uglednog vašingtonskog Kejto instituta Ted Karpenter.

On kaže da Asada jeste "zver", ali i da na strani pobunjenika ima veliki procenat radikalnih islamista.

"Javnost nije prihvatila ni stav da raketni napadi SAD ne bi značili ulazak Amerike u sukob. Opravdano se strahuje da bi takvi napadi bili samo početak našeg dubljeg ulaska na sirijsko ratište, što nije u interesu SAD"
, ističe Karpenter.

Slično smatra i profesor Džordž Mejson univerziteta i nekadašnji ambasador SAD u BiH Ričard Kauzlarić, ističući da su Amerikanci umorni od novih vojnih intervencija, naročito zbog iskustva iz Iraka i Avganistana.

On, međutim kaže za Tanjug da ne smatra da se većina Amerikanaca bavi time ko je ko u pobunjeničkim redovima.

"Opozicija napadu je sada veoma jaka, a smatram da do njega i neće doći samo ako Asad pokaže ozbiljnost oko predaje svog hemijskog oružja bez odlaganja", rekao je Kauzlarić, dodajući da se plaši da će na kraju ostati nekažnjene sirijske vođe koje su upotrebile hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.

Karpenter smatra da, ako se ispuni ruski plan i Asad preda oružje, time nestaje prva tačka koju je Bela kuća postavila kao osnov za napad - odvraćanje režima da ga ponovo upotrebi.

"Sada je teško predvideti kakvo bi moglo da bude glasanje u Senatu, dok bi u Kongresu verovatno rezolucija kojom se Obama ovlašćuje za napad ostala bez podrške. Ipak, Bela kuća je pokrenula snažnu kampanju za dobijanje podrške i ne treba potceniti njihovu snagu ubedjivanja neodlučnih kongresmena", zaključio je Karpenter.

Američki predsednik Barak Obama i administracija u Vašingtonu susreću se sa snažnom opozicijom u Kongresu i Senatu, i prema procenama medija, rezolucija u ovom trenutku ne bi prošla.

Obama je najavio da će SAD razmotriti ruski predlog da Sirija stavi pod međunarodni nadzor sve svoje zalihe hemijskog oružja i da na kraju ono bude uništeno, što bi moglo da utiče na Ameriku da ne izvede napad.

U četvrtak će o tome u Ženevi razgovarati američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Segej Lavrov, kako bi pokušali da dodju do sporazuma.

Blic

Pogledajte još