Zakonom protiv krađe beba

Ovaj kriminal može da zaustavi samo novi Zakon o ukradenim bebama, kojim će, između ostalog, biti predviđena i DNK identifikacija preminule novorođenčadi.

Udruženje je apelovalo je na Ministarstvo zdravlja da u roku od 48 sati donese zakonski akt kojim se zabranjuje da se mrtva novorodjenčad iznesu iz porodilišta bez prethodne dozvole roditelja i sprovedene DNK analize.

(old_image)

Čičarević i Marko Bulat na današnjoj konferenciji za štampu u Media centru / Foto: Media centar

Predsednik udruženja Vladimir Čičarević rekao je da je donošenje akta u roku od 48 sati "neophodno kako bi se sprečila dalja kradja beba" i da u tome svi moraju da budu jedinstveni.

"Radimo i na prikupljanju 30.000 potpisa za peticiju o donošenju Zakona o ukradenim bebama", kazao je Čičarević na konferenciji u Medija centru i zamolio gradjane da "pokažu solidarnost i potpišu peticiju."

Zakon o ukradenim bebama bi omogućio, kako je ocenio Čičarević "da se nerešeni slučajevi procesuiraju i da se roditeljima omogući pristup bolničkoj arhivi radi dobijanja potrebnih podataka".

Udruženje je današnjom konferencijom pokrenulo kampanju "Da se više nikada nijedna beba ne ukrade", a narednih dana biće postavljeni štandovi na kojima će gradjani moći da potpišu peticiju za donošenje Zakona o ukradenim bebama, kojim bi Srbija postala prva zemlja sa ovakvim zakonom.

Čičarević je ranije rekao koji koraci moraju biti preduzeti.

"Prvo, mora da se uvede zabrana isporučivanja tela JKP “Pogrebne usluge”. Zatim, lekari će morati da pokažu novorođenče posle porođaja nekom od bliže rodbine ili roditeljima. Tražimo da se uvede obavezna DNK analiza roditelja zbog potvrde očinstva. Zahtevamo da se u porodilišta uvede 24-časovni video nadzor, kao i posebni izveštaji lekara o broju porođaja, carskim rezovima, preminulim bebama. Takođe, želimo da pokrenemo svih 1.500 tužbi koje su nakon pet godina zastarele i da istražimo svaki slučaj", objašnjava Čičarević.

Čičarević sumnja da mu je iz “Narodnog fronta” 2003. ukraden sin.

B92

Pogledajte još