Kafom, vežbanjem i dijetom protiv raka materice

Naučnici su saopštili da skoro polovina slučajeva raka materice može biti sprečeno ukoliko ljudi kontrolišu svoju težinu vodeći računa o ishrani, kao i umerenom fizičkom aktivnošću.

Istraživači na Imperijal koledžu Londonu su saopštili da svakodnevno vežbanje od nešto više od 30 minuta dnevno i održavanje zdrave telesne težine može smanjiti rizik od nastanka raka materice, a Svetski fond za istraživanje raka saopštio je i da kafa takođe možda može pomoći u prevenciji ove bolesti.

Međutim stručnjaci kažu da još uvek ne postoji dovoljno dokaza o tome i kolike količine kafe štite žene od pojave raka materice.

U svom prvom istraživanju naučnici sa Imperijalnog koledža u Londonu su skupljai li analizirali podatke na osnovu rezultata koje su dobili proučavanjem endometrijalnog kancera i vezama sa ishranom, fizičkom aktivnošću i telesnom težinom.

Istraživanje je pokazalao da bi se umerenom fizičkom aktivnošću od 38 minuta dnevno i održavanjem normalne telesne težine moglo samo u Engleskoj izbeći 3.700 slučajeva oboljevanja od raka materice.

Autorka studije doktorka Tereza Norat je naglasila da ukoliko su žene fizički aktivne i ukoliko ne preteruju u ishrani koja će dovesti do neumerenog povećanja težine, značajno mogu da umanje rizik od pojave raka materice i poboljšajaju opšte zdravstveno stanje.

Nalazi o eventualnom zaštitnom dejstvu dejstvu kafe su takođe zanimljivi, a naučnici iz Svetskog Fonda sa istraživanje kancera su saopštili da će se ubuduće vrlo ozbiljno posvetiti vezama između raka materice i kafom jer su prvi rezultati pokazali da bi ovaj napitak takođe mogao da pomogne u prevenciji bolesti.

"Treba da sagledamo moguće efekte i na druge vrste raka, kao i uticaj na zdravlje uopšte i ozbiljno se spremamo za nova istraživanja, koja će možda biti ključna za utvrđivanje efekata kafe", zaključili su.


B92

Pogledajte još