Novi Sad: Satima čekaju da overe knjižicu

Dodatne gužve u šalter sali Fonda za socijalno i zdravstveno osiguranje uzrokovane su zbog prelaska na nov elektronski sistem Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, odnosno postavljanje novog servera koji umrežava sve podatke socijalno osiguranih građana. Kako kažu građani ispred šalter sale, već prvog radnog dana je došlo do zakrčenja mreže i sistem je otkazao, što je uzrokovalo dodatnu gužvu u Zavodu za socijalno osiguranje.

Prodaju brojeve za čekanje u redu
Danilo K. iz Novog Sada kaže da je tri dana dolazio u Socijalno da overi knjižicu, ali da u pola osam ujutro već nije bilo brojeva, te se kući vraćao bez overene knjižice. ”Trećeg dana, kada opet nisam uspeo da uzmem broj, jedan čovek mi je ponudio da ga kupim od njega za 500 dinara što sam i učinio“, kaže Danilo K.

"Cele prošle nedelje dolazim u socijalno kako bih završila prijavu i odjavu radnika, ali ne uspevam jer njima stalno sistem pada i onda ni to što imamo broj ne znači da ćemo danas stići na red", kaže Svetlana Malešević, pravnica iz Novog Sada.

Dušan Timotijević iz Novog Sada, takođe, nije uspeo da overi zdravstvenu knjižicu.


"Kada sam posle četiri sata stigao na šalter, njima padne sistem, pa sam onda morao da se vratim bez overene knjižice"
, kaže Timotijević.

Direktor novosadske filijale Fonda za penziono i invalidsko osiguranje Ilija Bašić potvrdio je da su gužve uzrokovane zbog prelaska na nov elektronski sistem rada.


"Gužve su nastale zbog baze podataka Centralnog registra koji smo nedavno startovali i dešava se da imamo problema oko unosa podataka. Zbog čestih prekida oko unosa stvaraju se i redovi u šalter sali. U tim slučajevima angažujemo još petoro službenika koji preuzimaju stranke kako bismo ubrzali proces rada"
, kaže Bašić.

Direktorka republičkog Centralnog registra Milica Danilović kaže da je reč o novom informacionom sistemu, te da zbog toga dolazi i do grešaka, najčešće, tehničke prirode.


"Molimo građane za razumevanje i strpljenje, jer se svi još uvek uhodavamo. Od 6. januara počeće da radi Portal centralnog registra, te će se sve prijave i odjave na obavezno socijalno osiguranje podnositi u elektronskom obliku"
, kaže Milica Danilović.


Blic

Pogledajte još