Josipović: Poremećeni međunacionalni odnosi u Hrvatskoj

Prema Josipovićevim rečima, poremećeni odnosti su nešto, što Hrvatskoj ne treba, zato on poziva sve relevantne faktore da razmisle o tome kako međunacionalne odnose učiniti stabilnima i boljim.

Hrvatski predseddnik je dodao, kako prenosi Hina, i da je iz izjava video da mnogo političara ne misli slično kao on, pa se može ''samo nadati da su oni u pravu, a ne ja".

Josipović je u ponedjeljak predložio pokretanje široke javne rasprave u društvu kako bi se postigao konsenzus o odnosu prema manjinskim zajednicama, a nakon protesta u Vukovaru povodom postavljanja dvojezičnih natpisa na pojedinm zagradama lokalne i državne uprave.

On je takođe rekao da je dvojezične natpise u Vukovaru trebalo da postavljaju zajedno predstavnici lokalne vlasti, srpskog naroda i branitelja.

Premijer Zoran Milanović je, međutim, juče rekao da nema potrebe za takvom inicijativom jer postoji Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji samo treba primeniti.

Kada je reč o primeni tog zakona, Josipović je rekao da slaže sa Milanovićem.

Prvi pokušaj postavljanja dvojezičnih natpisa na zgradama lokalne i državne uprave u Vukovaru obeležili su žestoki protesti Štaba vukovarskih branitelja koji su, uprkos velikom broju policije, nekoliko ploča razbili, a nekoliko policijaca povredili.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još